Négy múzeumnak ítélték oda idén a Múzeumpedagógiai Nívódíjat, és elsőként adták át a több évtizede a múzeumpedagógia területén dolgozó és kimagasló szakmai eredményeket elérő szakemberek elismerésére alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat.

Az elismeréseket a 8. Múzeumok Őszi Fesztiváljának hétfői nyitó rendezvényén, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adták át a budapesti Magyar Nemzeti Múzeumban – tájékoztatta sajtóközleményben a Szabadtéri Néprajzi Múzeum hétfőn az MTI-t. Idén a Néprajzi Múzeum Tárgyas ragozás című projektje, a Gödöllői Királyi Kastély Múzeum pedagógusoknak szóló módszertani segédanyaga, a Mesemúzeum és Meseműhely komplex programja és a Budapesti Történeti Múzeum Városfelfedező programja nyerte el a Múzeumpedagógiai Nívódíjat. Az első Múzeumpedagógiai Életműdíjat Vásárhelyi Tamás vehette át, aki négy évtizede a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, egyetemi adjunktus, az ELTE PPK és az ELTE TTK oktatója. A rendezvényen elismerő oklevélben részesült továbbá a pécsi Jakováli Hasszan-dzsámi, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ múzeumpedagógiai programja, valamint a Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert programsorozata és kiadványa. A kultúráért felelős minisztérium által 2003-ban alapított Múzeumpedagógiai Nívódíj létrehozásának célja az volt, hogy elismerésben részesítse mindazokat az intézményeket, amelyek kimagasló teljesítményt értek el magas színvonalú és újszerű múzeumpedagógiai programjaikkal és kiadványaikkal.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által idén életre hívott életműdíjat pedig olyan szakemberek elismerésére alapították, akik több évtizede a múzeumpedagógia területén dolgoznak, és saját múzeumi kereteiken túlmutató, kimagasló szakmai eredményeket értek el. Gyakorlati tevékenységük mellett kutatásokat végeznek, publikálnak, előadásokat tartanak, oktatnak, segítik a hazai múzeumpedagógiai szakma módszertani megújítását, és hatásuk jelentős a hazai múzeumi életben. A díjakat Halász János kultúráért felelős államtitkár adta át. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja és a Magyar Nemzeti Múzeum által közösen szervezett 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó – 16+ Célkeresztben a múzeumok konferencia – kiemelt témája a középiskolás korosztály, amelynek múzeumba vonzása igazi kihívást jelent napjainkban – húzta alá a közlemény. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválján ezért országszerte vadonatúj programsorozattal, 16+ Diákok buli előtt címmel várják a tinédzsereket a részt vevő intézmények. Az október 27-éig futó és több mint 1500 programot kínáló rendezvénysorozat fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

 

 

Kategória: Hírek