Az akupunktúrás kezelés migrénes betegeknél mérsékli a fejfájás intenzitását és ritkítja a fejfájásos epizódokat, derült ki egy német vizsgálatból.

A migrén szót gyakran az erős fejfájás kifejezésére használják, holott egy különálló fejfájásforma, melyre az alábbiak jellemzők: leggyakrabban 20-50 közötti nőket érint, roham formájában jelentkezik, mely 4 órától 3 napig tarthat és havonta több alkalommal ismétlődhet.

Lüktető, görcsös jellegű, sokszor féloldali fejfájással jár, melyet gyakran kísér hányinger, étvágytalanság, hányás és a fények, hangok, szagok iránti fokozott érzékenység. Speciális jelenség az aura, amely a rohamot bevezető 15-20 percig tartó tünet, mely jelentkezhet leggyakrabban sötét folt, olykor villogó alakzatok látása, ritkábban végtagzsibbadás, beszédzavar vagy szédülés formájában. A migrénnél gyakoribb fejfájásforma a feszültség (tenzió) okozta, ún. tenziós típusú fejfájás. A tartósan feszülő nyak- és vállizomzat felől induló, tompa, nyomó, nem lüktető, kétoldali vagy abroncsszerű fejfájás, kísérő tünetek nélkül zajlik, órákon, napokon keresztül.

Dr. Stefan Willich (Charité Orvostudományi Centrum, Berlin) és az általa vezetett kutatók elmagyarázták, hogy az akupunktúra krónikus fejfájásra gyakorolt hatásával foglalkozó, eddig elvégzett vizsgálatokban egymásnak ellentmondó eredmények születtek. A kérdés további tanulmányozása céljából a kutatócsoport több mint 15000 beteget (átlagéletkor: 44 év) vetett vizsgálat alá, akik már minimum egy éve, havonta legkevesebb két alkalommal szenvedtek el migrénes vagy tenziós típusú fejfájást. Közülük 1613 beteg részesült, a hagyományos gyógyszeres kezelésen felül, 3 hónap alatt 15 akupunktúrás kezelésben, míg 1569 másik beteg csak a szokásos kezelést kapta.

Fél év elteltével a kutatók megállapították, hogy a hagyományos kezelésben részesülőkhöz képest, az akupunktúrával kezelt betegek fejfájásának intenzitása jelentős mértékben csökkent. Szintén statisztikailag jelentős mértékben mérséklődött a fejfájásos epizódok gyakorisága az akupunktúra csoportban: a vizsgálat elején tapasztalt 8,4 fejfájós nap/3 hónap arányról a vizsgálat végén tapasztalt 4,7 fejfájós nap/3 hónap arányra.

Ezzel szemben, a csak standard kezelést kapóknál a fejfájás előfordulási gyakorisága csaknem ugyanannyi maradt; a vizsgálat elején és végén is 3 hónapra átlagosan 8 fejfájós nap esett. A Cephalalgia hasábjain Dr Willich és csoportja a következőképp foglalta össze megfigyeléseiket: „Vizsgálatunkban kimutattuk, hogy a fejfájós betegeknél, a német alapellátásban rutinszerű kezelés mellett alkalmazott akupunktúra klinikailag jelentős és tartós javulást eredményezett.” 

Forrás: InforMed