Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész tárgyalóasztal mellett egyeztetni a tartósan beteg gyermekek védelme érdekében – tudatta közleményében a tárca egészségügyért felelős államtitkársága.

Az Emmi egyeztetni hívta az emelt összegű családi pótlékra vonatkozó miniszteri rendelet változásai ellen tiltakozókat hétfő délután, ám a meghívást a demonstrálók nem fogadták el. Az Index információja szerint a tiltakozók azt kifogásolták, hogy a tartósan beteg gyerekek után április óta nem kapnak emelt szintű családi pótlékot. Az Emmi a közlemény szerint lehetőséget akar adni, hogy az érintettek megbeszéljék a vitatott pontokat a rendelet kidolgozásában résztvevő tüdőgyógyászokkal és az államtitkárság képviselőivel. 

A tárca azt szeretné, hogy az utca helyett íróasztal mellett mutassák be érveiket. A tárgyalások azonban még nem kezdődtek meg, mert a tüntetők csak a következő napokban jelzik az egészségügyi vezetésnek, hogy mely időpont lenne számukra megfelelő az egyeztetések elindítására – írta az Emmi. “Az államtitkárság fontosnak tartja az emelt összegű családi pótlékra jogosító megbetegedések kapcsán a széles körű társadalmi párbeszédet, hogy a rendszer méltányosan, átláthatóan és ellenőrizhetően működjön, illetve hogy a kiemelt juttatás a jogosultak számára egyszerűen hozzáférhető legyen” – zárul a szaktárca közleménye.