Az OKÉV az Oktatási és Kulturális Minisztérium háttérintézményeként működik. Az alábbiakban összefoglaltuk, milyen feladatokat lát el az OKÉV az óvodákkal kapcsolatban.

– Közreműködik – a közoktatás ágazati irányításának keretei között – az ellenőrzési, mérési, értékelési feladatok irányításában, szervezésében, koordinálásában. 

– Közreműködik a miniszter hatáskörébe tartozó, e törvényben meghatározott hatósági feladatok ellátásában, törvényben és kormányrendeletben meghatározottak szerint elsőfokú hatósági jogkört gyakorol. 

– Közreműködik az Országos szakértői és az Országos vizsgáztatási névjegyzékkel összefüggő feladatokban. 

– Közreműködik az ágazati irányítás keretébe tartozó területfejlesztéssel és az ahhoz kapcsolódó finanszírozással összefüggő feladatokban. 

– Közreműködik a közoktatás statisztikai rendszerével összefüggő feladatok ellátásában. 

– A nemzeti, etnikai kisebbségi óvodai neveléssel, iskolai oktatással, kollégiumi neveléssel kapcsolatos feladatainak ellátásakor együttműködik az Országos Kisebbségi Bizottsággal. Hatósági ellenőrzés keretében vizsgálja az óvodákban az alkalmazási feltételekre, a kötelező tanügyi dokumentumok vezetésére és valódiságára, a maximális csoportlétszámra, a gyermek-balesetvédelemre, az egyenlő bánásmód követelményeire, a nem helyi önkormányzati intézményfenntartók költségvetési támogatása igénylésére vonatkozó rendelkezésekben és a minimális (kötelező) eszköz- és felszerelési jegyzékben foglaltak megtartását, továbbá jogszabályban meghatározott körben gyakorolja a szabálysértési hatósági jogköröket.

– Engedélyezheti a csoport maximális létszámának húsz százalékkal, illetve a II. rész 7-8. pontjában meghatározottak szerint számított maximális létszám tíz százalékkal történő túllépését.