Közeleg március 15. Mi lenne, ha a csoporttal idén nemcsak kokárdát, hanem igazi kis huszárdobot barkácsolnánk? A dobot egy délelőtt alatt elkészíthetjük, a hozzávalókat is könnyen, olcsón beszerezhetjük.

A dob készítéséhez szükséges anyagok:

• papírhenger vagy fém konzervesdoboz (ha ez nincs, dekorkarton is jó),
• műbél (disznósajt töltéséhez megfelelő méretű)
• befőttesgumi (minden dobhoz 2-2 db)
• színes papírok (piros, fehér, zöld)
• univerzális vagy tapétaragasztó
• filc- vagy műbőr csík, esetleg erős fonalak
• hurkapálca vagy rövid vessző 2 db
• sasszeg (Milton-kapocs) 2 db

Szükséges eszközök

• lyukasztó- vagy cipészár (ennek hiánya esetén egy jó nagy szög is megteszi)
• tűzőgép (ha kartonból készítjük a dob palástját)
• műanyag edénykék, ecsetek a ragasztáshoz
• ollók
• ceruzák
• nagyobb edény a műbél leáztatásához

Előkészületek

1. Sorjázzuk le a konzervesdoboz élét, majd a  henger  két szemközti oldalára fúrjunk egy-egy lyukat.

2. A dob oldalát lemérve (magasság és kerület) háromszög-sablonokat készítünk, ezeket fogják a gyerekek körberajzolni a színes papírokon. Fontos, hogy dobjaink viszonylag egyforma kerületűek legyenek, hiszen a háromszög-sablonok alapján készített színek csak így fognak szépen illeszkedni egymáshoz. A fehér alappapír legyen pontosan akkora, mint a dob magassága. A háromszög magassága legyen kevesebb akár 1-1,5 cm-rel, hiszen a dobra feszített műbél oldalt lesz rászorítva a palástra!

dobminta.jpg


A dob készítésének menete

1. A dob palástjának alapszíne fehér legyen, akár írógép-papír is megteszi. Magassága egyezzen meg a dob oldalmagasságával, hossza lehet 2-3 cm-rel több, hogy mikor ráragasztjuk a hengerre, átfedés keletkezzen. Alulra kartont ragasztunk. Fémdoboznál bármilyen más ragasztóval dolgozhatunk (így akár stiftes ragasztóval is), de a vizeset nem szereti, átüthet rajta a rozsdafolt. Ha dekorkartonnal dolgozunk, színe legyen fehér, ebből kell egyforma átmérőjű hengereket hajtani/kerekíteni a gyerekeknek. Több rétegben tekeredjen a karton, úgy tűzzük össze, mert bírnia kell majd a befőttesgumi szorítását!

2. Míg szikkad az alapszín, kirajzolják és kivágják a gyerekek a piros és zöld háromszögeket. Mikor ezzel végeztek, ismét ragasztás következik. Minél pontosabban illeszkedjenek a színek. A háromszögek felül ne érjenek a dob tetejéig! Az előre kilyukasztott helyeket befedhetik, majd utólag akár a sasszeg hegyével kivájjuk. A színeket több módon ragaszthatjuk, a gyerekek eldöntik, melyik tetszik nekik jobban.

3. Mindenki kap 2 db sasszeget, melyeket a dobpaláston fúrt lyukakba tesz.

4. Az előre levágott műbelet beáztatjuk (2-3 perc bőven elegendő), majd lecsorgatjuk, kikészített textílián szikkasztjuk.

5. Ezután a műbelet ráfeszítjük a dobra. Ez közös munka, párban kell dolgozni! Az egyik gyermek szorosan lefogja a nedves hártyát, két kézzel, ügyelve, hogy  mindenütt feszüljön. A másik csoporttag pedig ráhúzza a befőttes gumikat – a biztonság kedvéért kettőt. Utána dobot és szerepet cserélnek. Az elkészült dobot félretesszük, száradni hagyjuk.

6. A már behelyezett Milton-kapcsokra rákötjük a „vállszíjat”. Ez többféle lehet: erős, sodrott fonál, bőr, műbőr, esetleg filc felvágva, bemetszve, esetleg a két végén rojtozással vagy bojttal díszítve. A szíj hossza körülbelül 60-70 cm, hogy a dob kényelmesen felvehető legyen, nagyjából köldöktájig érjen. Ha ugyanis ennél magasabb, nem kényelmes ütni a dobot, ha ennél mélyebbre lóg, nem jó vele menetelni. A szíj szélessége (ha műbőr, filc) 2-2,5 cm, nem kell túl sűrűn rojtozni, hogy még véletlenül se szakadjon el.

7. Végül elkészítjük a dobverőket (2 db rövid vesszőből vagy hurkapálcából). Mindenki 2 db erős hurkapálcát kap. Ha csak hosszú fajta van, praktikus megfelezni. Az egyik végére kis fejet alakítunk ki: lehet rongy- vagy papírcsíkot ráragasztani és átkötni, ha van hulladék bőrünk, akkor abból is készíthetjük, ezt az óvodai anyagkészlet dönti el. Lényeg, hogy olyan szorosan legyen a pálcára rákötve/ragasztva, hogy a dob verése közben ne essen le. Ha a gyerekeknek még gondot okoz a csomó kötése, kisméretű befőttesgumi gyorsíthatja a munka menetét.

8. A dob befejezése: 1-2 óra múlva a megszáradt műbél szépen kifeszül, ekkor kell szépen körbevágnunk, hiszen mikor vizesen felgumiztuk (kötöztük), a gumin túllógó rész nem egyforma a négyzetes alapforma miatt. Most a száraz anyag kiválóan vágható, körülbelül 1 cm-re a gumi alatt egyenletesen vágják körbe a gyerekek. Közben már a dobverők is stabilak, megszikkadt a ragasztás: jöhet a próba!

Forrás: Óvónők kincsestára