A komplex családpolitika részeként a kormányváltás óta a százkilencedik új bölcsőde nyílik meg az országban, ezúttal Dunakeszin, s a ciklus végéig további csaknem száz hasonló gyermekintézményt adnak át – közölte Hoppál Péter.

Hoppál Péter a “családellenes baloldalt” kritizálva kiemelte: míg az MSZP kormányzása idején az a szemlélet uralkodott, hogy a bölcsődék viszik a pénzt, addig a 2010-ben hivatalba lépett kabinet “markáns irányváltással” számos családvédő intézkedést valósított meg, például a kisgyermekes anyákat segítendő több mint száz bölcsőde nyitását támogatta eddig. A most elkészült dunakeszi intézmény a sorban a százkilencedik – tette hozzá a szóvivő. 

A politikus emlékeztetett arra: az előző ciklusban több bölcsődét bezártak, illetve összevontak, ám 2010 után sorra nyíltak az új gyermekintézmények. Azóta 3 ezer bölcsődei férőhely, s az intézmények megnyitása kapcsán körülbelül 500 új munkahely létesült. A ciklus végéig a tervek szerint csaknem száz hasonló intézményt adnak át, s azokban további 500 munkahelyet teremtenek – mondta Hoppál Péter. A kormány családpolitikai intézkedéseit sorolva egyebek mellett a gyes időtartamának 3 évre emelését, a nők munkába való visszatérésének segítését, ennek kapcsán a 2014 januárjában bevezetendő gyed extrát említette. Mint mondta, a többéves támogatás egy összegben történő felvétele különösen a tovább gyermeket vállaló családok számára jelent majd könnyebbséget. A szóvivő kitért arra is, hogy a kormányzati erőfeszítéseknek köszönhetően az elmúlt években több mint 30 ezer kismama állását lehetett megmenteni, illetve számukra új munkahelyet teremteni. Hoppál Péter avatóbeszédében azt mondta, a “fiatalodó” Dunakeszin a kormány és a helyi önkormányzat összefogása révén nyílhat meg az 56 férőhelyes, 4 csoportos bölcsőde. 

Dióssi Csaba (Fidesz), Dunakeszi polgármestere örömét fejezte ki amiatt, hogy 34 év elteltével végre új, minden igényt kielégítő bölcsődét avathatnak a korábban 26 ezer lakosú, jelenleg 41 ezres lélekszámú városban, majd azokat a fejlesztési eredményeket taglalta, amelyeket az önkormányzat az elmúlt három és fél évben elért. Elmondta, hogy 64 utca leburkolása, a bicikliút-hálózat kiépítése, számos forgalmas csomópont átépítése és a tömegközlekedés fejlesztése mellett a bölcsőde- és óvodaépítési programba való bekapcsolódást is fontosnak tartották. A Kincsem utcai intézmény mostani átadása révén 37 százalékkal nő a bölcsődei férőhelyek száma a településen, de egy 180 gyermeket befogadó óvoda építéséhez is hozzáláttak már. Tuzson Bence területi fejlesztési biztos elsősorban azt emelte ki ünnepi beszédében, hogy a nemrég még alvó Dunakeszi egyre jobban fejlődik, folyamatosan átalakul. “Ez a város ugyanúgy jobban teljesít, mint az ország” – hangsúlyozta. 

Az MTI információja szerint a Kincsem utcai bölcsődét egy korábban más célra használt, megüresedett ingatlan átépítésével, 160 millió forintból alakították ki. A beruházáshoz szükséges pénz 90 százaléka uniós forrás, a többi önerő. A gyermekfoglalkoztatók mindegyikéhez saját terasz és egy-egy nagy játszókert tartozik, az épület energiaellátását napkollektorok segítik.[product id=”318″ sku=””]