A téli napokon a legtöbb óvodában (és iskolában is) kísérleteznek a gyerekek a csíráztatással. Ez remek lehetőség arra, hogy megfigyeljük a növények fejlődését. De az unalmas bab és kukorica helyett idén csíráztassunk inkább búzafüvet. Ezt akár el is fogyaszthatjuk a betakarítás után. Mutatjuk hogyan fogjunk hozzá.

Mi az a búzafű?
A búzafű a frissen kihajtott búza, amikor annak még csak sziklevele jelent meg. A búzafű sokféle hasznos anyagot tartalmaz (klorofill, aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok és enzimek). A búzafű pár napos hajtásait learatva és préselve nyerjük a búzafű levét. Préselés azért szükséges, mert míg a zöld búzafű növényi rostjait az állatok gyomra meg tudja emészteni, addig az emberi gyomor erre képtelen. A búzafűlé készülhet tönkölybúzából vagy más fajtákból is. A legmagasabb tápérték a bio tönkölybúzából érhető el.

buzafu_mag.jpgHozzávalók:
– Csíraképes bio tönkölybúza (bioboltokban szerezhetjük be, fél kg. ára 300-400 Ft körül mozog)
– Vegyszermentes földkeverék vagy erdei humusz (lehet tőzeggel kevert)
– Műanyag pohárkák (pl. átlátszó joghurtos pohár, műanyag pohár)
– Víz
– Spriccelő
– Ha díszíteni szertnénk a poharakat, akkor papírra, ollóra és ragasztóra lesz még szükség



A munka menete
buzafu_metszes.jpg1. A hántoltalan tönkölybúza magokat megmossuk, majd bő vízbe beáztatjuk és letakarjuk 12 órara. 
2. Leöntjük a vizet, átmossuk a magokat, majd kiszórjuk őket a kb. 2 cm vastagságú földre, amellyel megtöltöttük a kis poharakat.
3. 12 órát állni hagyjuk szabadon, majd közepesen megöntözzük és 48 órára letakarjuk egy picit szellőző fóliával, imitálva mintha elültettük volna a földbe (biztosítva a megfelelő páratartalmat). Ehhez alkalmas a frissentartó fólia, amit néhány helyen kiszúrunk, hogy levegőzni tudjon a veteményesünk. Ügyeljünk arra, hogy a poharakat ne töltsük meg teljesen földdel, így a fólia nem fogja betakarni a magokat, hanem kis hézag marad a fólia és a búzafű között.
4. 48 óra után levehetjük a fóliát. Ekkorra a magok szépen kicsíráznak.
5. Nincs más hátra, mind folyamatosan öntözni, naponta kétszer. Ehhez spriccelőt használjunk és langyos vizet.
6. Kb. 2 hét múlva eléri a 19-25 cm-es magasságot. Arathatunk! Egy ollóval vágjuk le a fűszálakat, és a levét cetrifugáljuk ki. Azonnal fogyasszuk el.

buzafu.jpg

buzafu2.jpg

Forrás: Pinterest

[product id=”316″ sku=””]