A hagyományoknak megfelelően szombaton rendezik a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Denevér Napot, a Homoludens internetes játszóházzal és a Budapesti Denevérvédelmi Csoporttal közös szervezésben.

A szombati programok – amelyek célja, hogy az embereket közelebb hozzák az előítéletek miatt félreismert denevérekhez – délelőtt 9 órakor kezdődnek és délután 4-ig tartanak.

A kert több pontján “denevéres állomáshelyek”, játékos fejtörők, ügyességi játékok, kézművesfoglalkozások várják az apróbb és nagyobb látogatókat, családokat. Arra is lehetőség lesz, hogy a közönség egészen közelről megismerkedhessen néhány megmentett denevérrel.

A szakemberek elmagyarázzák majd, mi a teendő, ha egy “bőregér” a lakásba találna berepülni. A közismertebb magyarországi denevérfajokon kívül a nílusi repülőkutyák, valamint a Thaiföldön őshonos Lyle-repülőkutyák is megtekinthetők. 

Magyarország – amint arról Hanga Zoltán tájékoztatta az MTI-t – “denevér-nagyhatalomnak” számít Európában: a kontinensen honos 46 fajból 30 nálunk is előfordul. Világviszonylatban ezer denevérfajt ismernek a kutatók.

Forrás: MTI

Néhány Magyarországon is fellelhető faj:

Közönséges denevér

kozonseges_denever.jpg

Barna, hosszúfülű denevér

barna_hosszufulu_denever.jpg

Északi kései denevér

eszaki_kesei_denever.jpg