A köznevelési államtitkárság szerint a hároméves kortól kötelező óvodába járás a gyermekek érdekeit szolgálja, a korai intézményes nevelés azoknak kínál esélyt a sikeres iskolai tanulmányokhoz, akik nehéz körülmények között nevelkednek.

Ezt az államtitkárság hétfőn közölte az MTI-vel sajtóhírekre reagálva, és egyben hangsúlyozva: álláspontjuk szerint érthetetlen az intézkedés bevezetése előtt egy évvel az indokolatlan pánikkeltés, továbbá a bővítésekkel lesz elegendő férőhely jövőre. Kiemelték: a korai intézményes nevelés a felzárkóztatás egyik leghatékonyabb eszköze, és a kutatások eredményei szerint a jobb minőségű nevelésben részesülő gyermekek jobban teljesítenek későbbi tanulmányaik során. Hozzátették: a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy már az általános iskolában érezhetően profitálnak az óvodában vagy egyéb intézményes keretek között eltöltött időszakból a gyermekek. 

A kormány és az Országgyűlés ezért foglalta törvénybe, hogy 2014 szeptemberétől minden 3 éves gyermeknek – legalább napi négy órában – kötelező óvodába járni. A közleményben kitértek arra is: jelenleg 341 190 gyermek jár óvodába. 2012/13-ban az óvodai férőhelyek száma országosan: 377 154. Az Új Széchenyi Terv forrásaiból a kormány 14,68 milliárd forintot biztosított óvodaépítési, bővítési, fejlesztési pályázatokra. 

Ezek a beruházások hat régióban: a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon, Észak-Alföldön, Észak-Magyarországon, Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon megkezdődtek, így a férőhelyek száma 2014-re 5439 új férőhellyel bővül. Hozzátették: a demográfiai mutatók azt jelzik, hogy az óvodás korosztályba tartozó gyermekek száma jövőre több ezerrel lesz kevesebb. A rendelkezésre álló adatok szerint az óvodai férőhelyek bővítésével az összes régióban, beleértve az agglomerációt is, elegendő férőhely lesz 2014-ben az óvodákban – írták.