Félezer debreceni gyermek ültetett nárcisz virághagymát az emberi méltóság iránti tisztelet jegyében Debrecenben pénteken.

A Baltazár Dezső téren lévő napóránál már hetedik éve tartotta meg a rendezvényt a Magyar Hospice Alapítvány – mondta a helyszínen Porkoláb Gyöngyi, a Méltóság Mezeje Program hajdú-bihari vezetője. “A sárgán virágzó nárcisz szimbolikája segít abban, hogy már gyermekkorban merjünk beszélgetni az életről, örömről, bánatról, a betegségről, az elmúlásról, szeretteink elvesztéséről, a segítségnyújtás szükségességéről. Hiszünk abban, hogy tudatos szemléletformálással a gyerekeket a betegek, a rászorulók, az idősek iránti együttérzésre nevelhetjük” – összegezte a Debrecenben hagyománnyá vált rendezvény célját Porkoláb Gyöngyi. Elmondta azt is, hogy az elmúlt években több ezer debreceni gyerek kapcsolódott be a munkába.

A diákok virágültetésen, futóversenyen, irodalmi pályázaton, kreatív programokon és iskolai tematikus beszélgetéseken vesznek részt a tanév során, amelyeken egyebek mellett a gondoskodásra nevelés, az együttérzés, a szociális felelősségérzet, az értékek felfedezése, az összetartozás és az elválás kérdéseit dolgozzák fel – ismertette a program vezetője. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a virághagyma-ültetésen arra hívta fel a 17 helyi oktatási intézményből összegyűlt félezer gyerek figyelmét, hogy “igaz módon éljenek, mert csak az számít”. “Úgy éljetek, hogy mindig tükörbe tudjatok nézni, szeressétek családotokat, szüleiteket, egymást. A halál nem számít, csak az, ahogy éltek” – mondta Debrecen polgármestere. A résztvevők félezer sárga lufit engedtek a magasba, amelyekre előzőleg ki nem mondott gondolatokat, üzeneteket rögzítettek. A virághagymákat úgy ültették el, hogy a majd kinövő virágok a hospice szót írják ki. A programban résztvevő 17 oktatási intézmény képviselői 100-100 nárcisz hagymát tartalmazó csomagot vehettek át a rendezvényen, hogy azokat saját óvodájuk, iskolájuk udvarán elültethessék.

Kategória: Hírek