Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériát hoz létre a Fővárosi Önkormányzat a Deák Ferenc utcában 2014 májusára. Csomós Miklós főpolgármester-helyettes előterjesztését szerdán egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés.

A létrehozandó galéria célja, hogy olyan hiánypótló művészeti nevelést támogató feladatot lásson el, amely hazai és nemzetközi viszonylatban is reprezentálni tudja Budapest művészetpártoló, tehetségsegítő tevékenységét. Ehhez olyan belvárosi kiállítótér kialakítása szükséges, amely lehetőséget ad állandó és időszaki kiállításokra, továbbá különböző alkotóműhelyek közötti szakmai párbeszédre és egyéb művészetpedagógiai tevékenységekre, nemzetközi találkozókra – áll az előterjesztésben. Az új intézmény jövő évi működtetéséhez a 2013-as fővárosi költségvetés iskolakapun kívüli szabadidős tevékenység támogatására szolgáló keretének maradványából 36 millió forintot biztosítanak.

A galéria a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló, Deák Ferenc utca 17. szám alatti épület első emeletén jön létre 537 négyzetméter alapterületen. Az ingatlan alkalmassá tételéhez szükséges munkák egyszeri becsült költsége 80 millió forint. A galéria kialakítása többletforrást nem igényel, a szükséges fedezet a 2013-as költségvetésben végrehajtandó átcsoportosításokkal biztosítható – szerepelt az előterjesztésben. A szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatása és a felújítási munkák befejezése után a tervek szerint 2014 májusában megnyílhat az első kiállítás, ennek érdekében a dokumentum szerint Fővárosi Közgyűlés az engedélyokirat soron kívüli, a költségvetési rendeletmódosítás hatályba lépését követő azonnali aláírását kezdeményezi.

Kategória: Hírek