Az ország számos pontján találkozhatunk hagyományőrző húsvéti programokkal. Íme egy kis kedvcsináló.
Szépasszony-völgyi Húsvét

Egy hagyományőrző rendezvény egy csodálatos helyen az egri Szépasszony-völgyben a Szépasszonyvölgyi Húsvét. Találkozhatunk a hazai hagyományok szinte mindegyikével, a locsolás, a vesszőzés vagy a tojásfestés utánozhatatlan hangulatát élvezhetjük húsvét idején.

Természetesen a szervezők nem csak a hagyományok felelevenítését szorgalmazzák, hanem tartalmas programokat – táncház, koncert, gyermekműsor, kézművesvásár – is kínálnak. Ha valódi hagyományos népi húsvéti hangulatra vágyunk, akkor az egri Szépasszonyvölgyi Húsvét programjait keressük.

Kísérő programok: zenés-táncos pincejárás étel- és borkóstolóval, póni-lovaglás, kézműves vásár.

Húsvét az Egri Várban


Egerben idén is a vár történelmi falai között rendezik meg a húsvéti hagyományokhoz kapcsolódó programsorozatot.

Tartalmas kikapcsolódás az egész család számára. Amíg kicsiket kézműves foglalkozások, nyuszisimogató, és bábelőadások várják, addig a felnőttek minőségi egri borokat kóstolhatnak.

Három napon keresztül, kézművesvásárral és gasztronómiai különlegességekkel csábítja a rendezvény a látogatókat Egerbe! 

Budavári Húsvéti Sokadalom

Budavári Húsvéti Sokadalom címmel idén első alkalommal az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényének ad otthont a Budai Vár. A színes forgatag egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét.

A Budavári Palota terei a három nap alatt a húsvéti ünnepkörre (nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő) épülő hagyományőrző programokkal kelnek életre. Játszóműhelyek, mesterség bemutatók, kézműves vásár, hazai és határon túli népi együttesek fellépései, illetve gasztronómiai különlegességek tárháza nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget a bel- és külföldi turistáknak, családoknak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Az állandó programok – mint a kézműves alkotóház, mézeskalács palota, állatsimogató és lovaskert, Tojásleső Tündérkert interaktív játszóház és a Világfa meselabirintus, faforgantyús körhinta – mellett két színpadon folyamatosan fellépnek a népzene, néptánc és világzene jeles képviselői, többek között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, a Balkán Fanatik, Besh o droM, FERENCI GYÖRGY és a RACKAJAM, GHYMES, Évkerék Zenekar, KOLOMPOS, Magyar Tekerőzenekar, MAKÁM, Prímás Találkozó (Dresch Mihály, Vizeli Balázs, Pál István Szalonna, Balogh Kálmán,Both Miklós, Herczku Ági, Korpás Éva…), SIC TRANSIT, Szalóki Ági, Tatros és még sokan mások. A hagyományőrző csoportok közül kiemelkedik a Mérából érkező kalotaszegi együttes. Szombat este ünnepi koncert, vasárnap és hétfőn táncház és locsoló bál zárja a műsort.

Az eseményt tarkítja az ünnep különleges látványossága, egy tojásokkal ékesített életfa, valamint a Budavári Húsvéti Mesés Séta, mely a vár nevezetességeit soha nem látott módon, szórakoztatva mutatja be. A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat felvonultató gasztronómia, hiszen a hagyomány szerint húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek. A rendezvényre ezért több olyan sztárvendéget is meghívtunk, akik jeleskednek a gasztronómiában, mint például Hegyi Barbara, aki a közelmúltban adta ki szakácskönyvét.

Hollókői Húsvéti Fesztivál

Mindkét nap locsolkodással, tojásfestéssel, kézműves foglalkozásokkal, népművészeti vásárral és gasztronómiai bemutatókkal várják az érdeklődőket
Hollókő világörökségi falu évről évre várja látogatóit, Húsvét vasárnapján és hétfőjén, a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepén, mely Jézus feltámadására emlékezik.

E parányi faluban a falu apraja-nagyja díszes népviseletet ölt magára és megelevenednek a húsvéti hagyományok. A fiúk kútvízzel locsolják a lányokat, az idősebbek pedig készítik a hímes tojásokat. A rendezvényt egész napos folklór programok és kézműves bemutatók színesítik.

Az odalátogatók megismerkedhetnek a papírmerítés, vesszőfonás, csipkeverés, gyertyamártás, szalmafonás, gyöngyfűzés, mézeskalács és persze a hímes tojás készítés fortélyaival, valamint népművészeti vásár teszi teljessé a fesztivált.

Húsvét a Skanzenben

A tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek ismertetik meg a vendégekkel, akik e technikákat maguk is elsajátíthatják.

Az évadnyitó rendezvény az újjászületést, a megtisztuló embert és az ébredő természetet hirdeti. Az ünnep alkalmából istentiszteleten vehetnek részt a hívek. Hagyományőrző együttesek mutatják be a húsvéti ünnepkör szokásait. A tojás díszítésének gazdag hagyományait (batikolás, karcolás, patkolás, berzselés) az ország különböző vidékeiről érkező népművészek ismertetik meg a vendégekkel, akik e technikákat maguk is elsajátíthatják. A Húsvét-kertben tojáskapkodást, tojásgurítást és tojásütést lehet játszani. Természetes alapanyagokból készíthetők el a húsvéti ünnep közismert szimbólumai (bárány, nyúl). A Játékudvarban a vendégek már-már feledésbe merülő népi ügyességi és sportjátékokat próbálhatnak ki. Húsvéthétfőn szépségversenyt tartanak az állattartó tanya racka bárányai között.

Kategória: Jeles napok