Az ajkai városi óvoda öt tagintézményében kutatott a rendőrség iratok után – közölte a város szocialista polgármestere pénteken az MTI-vel. A Fejér megyei rendőrség megerősítette, hogy szerdán iratokat foglaltak le az óvodában, de a nyomozás érdekeire való hivatkozással további részleteket nem közölt. Schwartz Béla, Ajka polgármestere elmondta, az óvodavezető tájékoztatta arról, hogy az öt tagintézményben a rendőrök elsősorban munkaügyi iratokat foglaltak le; a rendőrség a polgármestert nem tájékoztatta arról, milyen feljelentés alapján nyomoznak.

A városvezető úgy tudja, a rendőröket a túlórák érdekelték; ezzel kapcsolatban kijelentette: tudomása szerint minden szabályosan történik.
Schwartz Béla politikai okot és egy régebbi ügyet sejt a háttérben: tavaly, amikor a város intézményeiben, így az egyik óvodában csökkenteni kellett az alkalmazotti létszámot (a tét az óvoda bezárása volt), a szocialista többségű önkormányzat döntése után rendőrségi feljelentést tett valaki, hogy nem az írta alá a felmentéseket, aki arra jogosult lett volna.
Ez az ügy azóta lezárult, de Schwartz Béla úgy véli, ennek folytatása lehet a mostani, s politikai ellenfeleik tették a feljelentést.
A polgármester megjegyezte: a választások óta ez a huszadik eljárás, ami az önkormányzat ellen indul.
Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére megerősítette, hogy a gazdaságvédelmi osztály nyomozói szerdán az ajkai óvodában iratokat foglaltak le, de a nyomozás érdekeire való hivatkozással további részleteket nem közölt.