Gyakoribb a bipoláris hangulatzavar azoknál a gyermekeknél, akik idősebb apától születnek, derül ki egy svéd vizsgálatból.

„Azok a gyermekek, akiknek az édesapja megtermékenyítéskor 55 évnél idősebb, körülbelül 37%-kal magasabb kockázatot viselnek a bipoláris hangulatzavarok szempontjából, mint azok a gyermekek, akiket apjuk még a húszas éveiben nemzett” – fogalmaztak a szerzők.

A bipoláris hangulatzavar – más néven mániás depresszió – egy súlyos hangulatzavar, amely során mániás és depressziós állapotok felváltva követik egymást.

A mostani vizsgálatban több mint 13 000 svéd vett részt, akiknél bipoláris hangulatzavar volt kimutatható. Az elemzések során a szerzők azt találták, hogy minél idősebb volt a résztvevők apja, annál nagyobb valószínűséggel alakult ki ez az állapot.

A kutatók szerint ez a jelenség genetikai okokra vezethető vissza. „A nőkkel szemben, a férfiak ivarsejtjei folyamatosan osztódnak az élet során, ami növeli a DNS-ben létrejövő másolási hibák számát” – emlékeztettek a kutatók. A magasabb apai életkor más pszichiátriai rendellenességek, így az autizmus és a skizofrénia szempontjából is kockázatot jelentenek, ezt már korábbi vizsgálatok igazolták. Hasonló jelenség az anyák magasabb életkora kapcsán is megfigyelhető volt, de korántsem volt ilyen kifejezett az összefüggés.

Svédországban a lakosság körülbelül egy százaléka szenved bipoláris hangulatzavarban.

Forrás: InforMed