Egy kis híján két és fél éves londoni kisfiúval bővült a magas intelligenciájú embereket tömörítő Mensa társaság Nagy-Britanniában. Míg az Adam Kirbyvel egyidős totyogók azzal vannak elfoglalva, hogy biztosan járjanak, az ifjú Mensa-tag már Shakespeare-t olvas, japánul, spanyolul és franciául tanul.

A kisfiú intelligenciahányadosa jelenleg 141-es, vagyis tíz ponttal magasabb, mint a világ nagyhatalmai közül kettőnek a vezetőjéé, Barack Obama amerikai elnöké és David Cameron brit miniszterelnöké. A 141-es szint azt jelenti, hogy Adam Kirby mindössze négy ponttal marad el a zseni kategóriától. A kisgyerek szülei, a 33 éves Dean és a 31 éves Kerry-Ann hamar felismerték, hogy gyerekük jóval okosabb az átlagnál. A most 29 hónapos fiúcska egyéves kora óta folyékonyan olvas, száz szót tud lebetűzni, ismeri a periódusos rendszer egyes elemeit és a Naprendszer bolygóit, kirakott egy olyan világtérkép-puzzle-t is, amely felnőtteknek készült. Angolul több mint ezerig tud elszámolni, de más nyelveken is számol már. Azt, hogy zöld, például nemcsak lebetűzni képes, hanem azt is tudja, hogy a szín a kék és a sárga keverékéből jön létre. Tudja azt is, melyek az elsődleges, a másodlagos és a semleges színek, és hogy mi a különbség köztük, ismeri az év hónapjait és a hét napjait. Mindazonáltal még így sem ő a brit Mensa legfiatalabb tagja, a társaság 2009-ben egy akkor két éves és négy hónapos kislánnyal gyarapodott – írta a The Daily Mail című brit tömeglap. Idén februárban egy hároméves kislány is tag lett. Az egyesületet 1946. október 1-jén alapította Nagy-Britanniában Roland Berrill ausztrál ügyvéd és Lancelot Ware angol tudós.

Ma több mint százezer tagja van a világ mintegy száz országában. Magyarországi szervezete a Mensa HungarIQa. A nemzetközi társaság célja, hogy összefogja az általa elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre. A magyar Mensa nem vesz fel gyermekeket a tagjai közé, a korhatár a magyar egyesületben 17 év. Nagy Lantos Balázs, a Mensa HungarIQa elnöke az MTI-nek korábban elmondta, hogy a gyerekek IQ-ja változékony, az ő esetükben más a definíciója is. Az IQ egy korcsoporthoz igazított érték, amelyet gyermekek esetében például gyermektesztekkel mérnek – hangsúlyozta. (Így volt ez Adam Kirby esetében is.) Ugyanakkor Magyarországon is van mód arra, hogy egészen kivételesen, a felügyelő pszichológus egyedi engedélyével megírhassa az egyesület felvételi tesztjét egy 17 éven aluli személy is. Ennek ellenére a magyar egyesület tagjai között jelenleg nincs 17 éven aluli.

Kategória: Hírek