Nincs természetes ellenségük, nincs rendszeres vegyszeres irtás és akár évekig is képesek életben maradni anélkül, hogy vért szívnának. A kullancsok elszaporodásának megakadályozása rendkívül nehéz, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő megelőzésről.

Akár egyetlen kullancscsípés is halálos következményekkel járhat. A kullancsok az elterjedt tévhittel szemben nem magas fákról lesnek áldozataikra, sokkal inkább kedvelik a sűrű aljnövényzetet, cserjés területeket vagy a gyepszőnyeget. Így ha Ön azt gondolná, szinte kizárt, hogy egy fertőzött kullancs megcsípje, akkor nagyot téved – akár egy egészségügyi séta is indokolttá teheti a védőoltás beadatását. 

Milyen betegségeket terjeszthetnek a kullancsok? 
A kullancsok által terjesztett, emberre is veszélyes két legfontosabb megbetegedés a kullancsencephalitis és a Lyme-kór. A kullancsencephalitisre utaló panaszok eleinte inkább egy egyszerű meghűlés, vagy influenzaszerű megbetegedés tüneteire hasonlítanak (fejfájás, izomfájdalom, általános fáradtság, kisebb hőemelkedés, gyengeség érzet), míg a Lyme-kór legelső tünete a csípés körül megjelenő, legalább 5 cm nagyságú, általában ovális alakú bőrpír (ún. Lyme-folt).

A cikk folytatása itt olvasható >>