Az odúlakó madarakat csak akkor telepíthetjük meg a ház körül, ha megfelelő fészkelőhely áll rendelkezésükre. Az öreg gyümölcsfák törzsébe ugyan vájnak néha üregeket a harkályok, de a legjobb az, ha például a cinegék részére magunk készítjük el a fészekodúkat. 
madarodu1.jpg
A különböző fajok számára más és más méretű odúkat kell készítenünk. Az egyik legfontosabb, amit ismernünk kell, az a röpnyílás mérete. A kertekben a leggyakrabban megtelepedő odúlakó madár a széncinege és a mezei veréb, számukra az az odú a legalkalmasabb, amelynek a röpnyílása 32 mm (ld. illusztráció). Az ennél kisebb, 28 mm-es odú röpnyílása a kékcinege, barátcinege és fenyvescinege részére alkalmas. 

A 45 mm-es röpnyílású, odú a seregélynek megfelelő, míg a nagyobb röpnyílású odúkat búbos banka, füleskuvik is elfoglalhatja.
madarodu2.jpg
A házi rozsdafarkú és a szürke légykapó az olyan odút kedveli, ahol az előlap felső fele hiányzik. Természetesen a nagyobb testméretű fajoknak nagyobb odúkat kell készíteni. 

A mellékelt rajzok alapján a madárodúk házilag is elkészíthetők. Az odúkat ne szögeljük a fákra, hanem ágakra függesszük őket. 
madarodu3.jpg
Gyakori kérdés, hogy mennyi odút célszerű kihelyezni a kertben. Ez elsősorban a kert nagyságától és növényesítésétől függ, általánosságban azonban elmondható, hogy 25 m2-enként egy odút helyezzünk ki. 

Az odúkat száraz deszkából készítsük, hogy ne vetemedjenek. A tető leemelhető legyen, de egy betét segítségével biztosan zárjon, hogy a szél le ne sodorhassa. A tető oldalt kiálló peremei az eső ellen védenek. A felfüggesztés során arra kell figyelni, hogy a röpnyílás kelet vagy délkelet felé nézzen, ágak ne takarják. Nagyon fontos, hogy árnyékos helyen legyen, ne tűzzön rá a nap. 

Az odúkat alacsonyan is felfüggeszthetjük (1,5–2 méter magasságban), seregély részére viszont célszerű magasabbra akasztani, a fatörzs mellé. A házi rozsdafarkú részére készült odút épületek eresze alá is kihelyezhetjük. Az odúkat célszerű ősszel kitenni a kertben, mert így a madarak megszokják, télen éjszakázhatnak bennük.

A már korábban elkészült odúkat ősszel ki kell tisztítani. A költések után dobjuk ki és égessük el a fészket, majd az odút fejjel lefelé tartva ütögessük meg. Ezután visszaakaszthatjuk a régi helyére. A téli etetőnél megforduló vagy fészekanyagot, táplálékot hordómadarak megfigyelése remek szórakozás és nem utolsósorban nagyszerű alkalom a játékos tanulásra gyereknek, felnőttnek egyaránt.