Az ország egyes részein meghosszabbítja a hőségriasztást az országos tiszti főorvos – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) péntek délelőtt az MTI-vel.

Miután az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén az ország bizonyos részein továbbra is 25 Celsius-fok felett alakul a napi középhőmérséklet, Paller Judit országos tiszti főorvos Budapest és Pest megye, valamint Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Tolna, Somogy, Baranya és Csongrád megye területére szombat éjfélig meghosszabbítja a hétfő déltől elrendelt hőségriasztást. A közlemény szerint pénteken 33 és 37, szombaton 31 és 36 fok között alakul a maximumhőmérséklet. Vasárnap viszont nyugat felől hűvösebb levegő érkezik a Kárpát-medencébe, hétfőtől már 30 fok alatti csúcshőmérséklet várható – írta az ÁNTSZ. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, valamint védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

Ha lehetőségük van rá, vegyék igénybe a hűtött helyiségeket. Az országos tiszti főorvos abban az esetben ad ki másodfokú riasztást, ha az átlaghőmérséklet három egymást követő napon 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint hőségnek azt nevezzük, amikor a napi átlaghőmérséklet 25 Celsius-fok fölé emelkedik. Ez gyakorlatilag 30-32 fok közötti maximum-hőmérsékletnél kezdődik, és ezeken a napokon a minimum-hőmérséklet csak 20-21 fokra csökken. A meteorológiai szolgálat megyékre lebontva ad ki figyelmeztetést a hőség miatt. Péntekre a hőség miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére, a többi megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az UV-B sugárzás maximuma nagyon erős lesz. A meteorológiai szolgálat a figyelmeztetésében azt írta: pénteken a napi középhőmérséklet jellemzően 26 és 29 fok között alakul. Szombatra a nyugati megyékben már mérsékelt enyhülés kezdődik, így északnyugaton a napi átlagos hőmérséklet 25 fok alatt várható. Az ország többi részén viszont még (elsősorban a délkeleti felében) 27 fok feletti napi átlag valószínű. Emellett több megyében a várható heves zivatarok és felhőszakadás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Mint írták: pénteken főként keleten alakulhat ki helyenként zivatar. Kis valószínűséggel heves zivatar is lehet, amelyet 2 centiméter körüli jég és 80 kilométer per óra feletti szélroham, valamint rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék kísérhet. Szombaton már az ország középső területein is több helyen alakulhat ki zivatar a késő délelőtti óráktól kezdődően. Ezekhez a zivatarokhoz pedig még nagyobb valószínűséggel társulhatnak veszélyes kísérőjelenségek – tették hozzá.

Kategória: Hírek