A Magyar Állami Operaház gyermekkórusának énekével és az épület homlokzati díszkivilágításának felkapcsolásával kezdődött el pénteken a dalszínház szabadtéri karácsonyváró programja. A karácsonyi programok, amelyeknek főszereplője a Diótörő című balett hagyományos előadássorozata, egybefonódik az Ökumenikus Segélyszervezet “szeretet.éhség” adventi adománygyűjtő kampányával. Az operaház mintegy 30 méteres karácsonyfája mellé kihelyezett házikókban a jótékonysági akció keretében árusított forralt bor és forró tea mellett a baletthez kötődő nemzetek, Franciaország és Oroszország kínálják portékáikat a fesztivál teljes ideje alatt. A forró italok árusításában a dalszínház vezetői, valamint operaénekesek és balettművészek segédkeznek. A bevételt az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül rászoruló gyermekek és családok kapják – mondta el Ókovács Szilveszter, az Operaház megbízott főigazgatója a megnyitón.  
December 12-én hangversenyt rendeznek a hátrányos helyzetű gyermekekért, amelyre mintegy 1600 mozgáskorlátozott és szociálisan hátrányos helyzetű gyermek kapott meghívást. A Pető Intézet, a Mexikói úti mozgásjavító, a vakok intézete, a siketek iskolája, gyermekotthonok, a Dankó utcai hajléktalan óvoda és iskola, két VIII. kerületi iskola, valamint egy fejlesztő iskola lakói és diákjai mellett az integráció jegyében olyan tanulók is meghívást kaptak, akik gyakori vendégei az operaháznak. 
A december 18-i Operakarácsony című koncert sztárvendége a virtuóz orgonista és zongorista, Wayne Marshall lesz. Repertoárján Gershwin, Bernstein, Ellington szerzeményei szerepelnek más amerikai szerzők darabjai mellett. Ebből a gyűjtésből kap könnyed, hangulatos karácsonyi ajándékot a Magyar Állami Operaház közönsége.
Az ünnepi sorozathoz a dalszínház kórusa és gyermekkara mellé további tizenhét énekkar sorakozott fel, mások mellett a Szent István Zeneművészeti Szakközépiskola és a Bartók Béla Zeneművészeti Gimnázium kórusa, hogy december 23-ig minden este muzsikával tegyék meghittebbé az ünnepvárást.   
A fesztiválra különleges hirdetőoszlopok hívják fel a figyelmet a Károly körúton és az Operaház előtt, a Diótörő mesealakjai belső világítású, átlátszó oszlopokban láthatók.

Kategória: Jeles napok