Az utóbbi időben óriási a kínálat az ún. méregtelenítő kúrák terén. De vajon valóban szüksége van-e a májnak vagy a nyirokrendszernek méregtelenítésre? Ha valaki, mint Beyoncé, juharszirup-diétára adja a fejét, nem árt, ha a palacsintát elhagyja mellőle, ugyanis csak úgy lehet tőle fogyni is. A méregtelenítő diéták és a fehérjeturmixok általában a léböjtkúra részei. A szakemberek azonban ezt a kúrát nem ajánlják egy napnál tovább. A háromnapos léböjtkúra során már létfontosságú vitaminoktól és ásványi anyagoktól fosztjuk meg szervezetünket.

A máj a vese segítségével naponta szűri ki a mérgező anyagokat, amelyek széklet és vizelet formájában távoznak szervezetünkből. Logikusnak tűnik, hogy ez a keményen dolgozó szerv a lehető legjobb állapotban legyen. Ugyanakkor azonban az is bizonyos, hogy a májunk, köszöni szépen, jól van, nincs szüksége külön segítségre.

A normálisan működő máj magában is elboldogul – állítja dr. Michael Picco, a Mayo-klinika professzora. A máj méregtelenítésének legjobb módja, ha kerüljük a mérgező anyagok bevitelét és a túlzott alkoholfogyasztást, különösen, ha acetaminophen tartalmú gyógyszert szedünk.

Hagyjuk békén a nyirokcsomókat is. A legtöbb méregtelenítő kúra azt hirdeti, hogy nyirokmasszázzsal segít megszabadulni a mérgektől. Betegeknél, orvosi felügyelet alatt ez indokolt lehet, de egészségeseknél egyszerűen nincs mit kipréselni a nyirokcsomókból. A stresszoldó masszázs ennek ellenére ajánlott, mert a stressz is lehet mérgező.

Óvatosan a vastagbél kimosására alkalmazott beöntéssel. Elképesztő történeteket hallani, ezek nagy része azonban nem igaz. A beöntés ezen kívül fertőzést okozhat és elpusztulnak a bél hasznos baktériumai is. A drága kolon hidroterápia helyett fogyasszunk inkább korpát.

És hagyjuk, hadd tegye a természet a dolgát.

Forrás: InforMed