Amerikai kutatók rájöttek, miért van az úgy a szülőkkel, hogy számtalanszor ismételgetik gyermeküknek, hogy mit csináljanak és mit ne, azok pedig a fülük botját sem mozdítják. A válasz meglepő: a kicsik egyszerűen eltárolják a tanácsot egy későbbi időpontig.

Eddig a tudósok – és a szülők is – azt gondolták, hogy gyermekük agya pontosan úgy működik, mint a felnőtteké. Vagyis terveznek, és felfogják, hogy a jelen cselekedeteik milyen hatással lesznek rájuk a jövőben. Mára már tudjuk, hogy nem ez a helyzet.

 „A jó hír az, hogy amit mondunk a gyermekeknek, az nem megy az egyik fülén be, a másikon meg ki, ahogy eddig véltük” – magyarázták a Colorado-i egyetem dolgozói. – „Persze azt sem mondhatjuk, hogy amit hallanak, már meg is teszik. Inkább arról van szó, hogy későbbre halasztják az utasítás végrehajtását.” 

A vizsgálat során a kutatók egy számítógépes játékkal tesztelték a gyerekeket, és közben egy úgynevezett pupillometriás vizsgálatot is elvégeztek, vagyis mérték a gyerekek pupilla-átmérőjét. A próbák során három és fél, illetve nyolc éves gyerekekkel dolgoztak.

A cikk folytatása itt olvasható >>

[product id=”346″ sku=””]