A régészettől a játékos várostromig sokféle program szerepel a zalaegerszegi Göcseji Múzeum múzeumpedagógiai kínálatában; a gyerekek a múzeumi órákon, a technika- és helytörténeti kirándulásokon betekintést nyerhetnek az építészet, a kézművesség, a művészettörténet és a népművészet kulisszatitkaiba – ismertették a szervezők a hétfői múzeumpedagógiai információs napon.

A foglalkozásokon a gyermekek már egészen kicsi korban találkozhatnak azzal a kultúrával, amelyet az intézmény igyekszik átörökíteni. Ha a korosztályuknak megfelelően, időről időre válaszokat kapnak a kérdéseikre, felnőtt korukban is igényük lesz majd a múzeumlátogatásra – hangsúlyozta Kaján Imre megyei múzeumigazgató. 

Kissné Kovács Ágnes projektvezető rámutatott: az előző évek sikeres programjainak köszönhetően tovább növekszik a résztvevők száma, idén a 3-18 éves korosztályból 5-6 ezer látogatóra számítanak. A múzeumpedagógiai programok megvalósítására három pályázaton összesen 75 millió forint uniós támogatást nyertek. A programokat az életkori sajátosságokhoz igazodva alakítják ki; az óvodások már például megostromolhatták Rezi várát, makettek segítségével építették ki a vár védelmét. 

A tizenévesek “Deák Ferenc nyomában” címmel tematikus kirándulás keretében keresik fel a haza bölcsének életéhez kapcsolódó zalai helyszíneket. Technikatörténeti utazást tehetnek a 200 évvel ezelőtti mérnökök világába is, korabeli eszközökkel készíthetnek térképeket. Vándorfazekas járja az iskolákat, hogy a kézművességre is meg tudják tanítani a fiatalokat – sorolta projektvezető. Varju András projektvezető kiemelte: előrelépést jelent a múzeumpedagógiai fejlesztésben a Göcseji Múzeum épületében folyó infrastrukturális fejlesztés. A mintegy 400 négyzetméteres épületrész felújításával modern oktatóbázist, a szobor-, a fotógyűjtemény és a történelmi dokumentumok számára tanulmányi látványraktárakat hoznak létre. 

A rekonstrukciós munkára, amely a múzeum történetében az eddigi legnagyobb fejlesztésnek számít, 94 millió forintot meghaladó európai uniós támogatást nyert el a zalaegerszegi intézmény. A látványtárak építészeti kialakítása várhatóan június végére fejeződik be. Ősztől a Magyar Olajipari Múzeum is bekapcsolódik a múzeumpedagógiai tevékenységbe, az ehhez szükséges infrastrukturális feltételeket most teremtik meg – jelentette be Cseh Valentin muzeológus. Mintegy 25 millió forint uniós forrásból az egyik kiállítócsarnok-részt átalakítják multifunkcionális oktató- és kiállítóteremmé, ahol a jövőben olajiparral kapcsolatos oktatásokat tartanak.