Negyven úgynevezett Biztos kezdet gyerekház kap összesen 183 millió forint kormányzati támogatást erre az évre; a korábban európai uniós forrásból elindított esélyteremtési program folytatása csaknem hatszáz ötévesnél fiatalabb gyereket és családját érinti – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten. Langerné Victor Katalin az egyik józsefvárosi intézményben tartott sajtótájékoztatón elmondta: a gyerekházakban a szülők a gyerekekkel közös foglalkozásokon vehetnek részt. Az angol minta alapján kialakított intézményekben az ötévesnél fiatalabb, jelentős szociokulturális hátránnyal induló gyerekek szülei kapnak segítséget például a neveléshez, a gondozáshoz vagy az étkeztetéshez.
A szegénységben, nehéz körülmények között élő szülők előtt sem volt már jó minta, így nincs is mit tovább adniuk – mondta. Kifejtette, a pályázaton nyertes intézmények fenntartása az év végéig biztosított. A támogatási lehetőséggel azok az önkormányzatok, valamint civil és egyházi fenntartású intézmények élhettek, amelyek korábban már működtettek ilyen gyerekházakat, ám uniós finanszírozásuk lejárt. Az MTI kérdésére a helyettes államtitkár azt is közölte, hogy a jövő évi költségvetésben 290 millió forint pályázati forrást biztosítanak ugyanerre a célra.
A cél az, hogy a gyerekszegénység ne nőjön tovább, ezért mindent meg akarnak tenni, hogy a szegénység ne termelje újra magát a következő generációkban. Langerné Victor Katalin kitért arra is, hogy a már működő gyerekházak mellett újakat is nyitnak majd az ország leghátrányosabb kistérségeiben; az új intézmények kialakítását az Új Széchenyi Terv támogatásából biztosítják. Az újságíróknak kiosztott tájékoztató szerint az országban 48 gyerekház működik, és hamarosan újabb 56 nyílik. Programjaikban eddig 4.237 gyerek és a szüleik vehettek részt. Az ingyenes programokon a gyerekek egyebek mellett készségeik és képességeik kibontakozásához is segítséget kaphatnak, ezzel felkészítve őket az iskolai életre.

Érdekli a gyermekvédelem? Szeretne a témában még jobban elmélyedni? Hadd ajánljuk figyelmébe az Új törekvések a pedagógus gyermekvédelmi és ifjúságvédelmi, valamint családtámogatási feladatainak ellátásában c. konferenciánkat!

Kategória: Hírek