A köznevelési államtitkárság szerint szövegértési problémára utal az az állítás, hogy a pedagógusoknak és az intézményvezetőknek bárki megtiltotta volna, hogy szabadon nyilatkozzanak. Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakállamtitkársága közölte pénteken az MTI-vel Arató Gergely (Demokratikus Koalíció) állításaira reagálva. Az ellenzéki politikus előző nap az MTI-nek azt mondta: a Demokratikus Koalíció (DK) véleménye szerint az új köznevelési törvénnyel a kormányzat gyakorlatilag megtiltotta a pedagógusoknak, hogy nyilatkozzanak a problémákról. A DK országos tanácsának elnöke úgy fogalmazott: az új közoktatási rendszer lényege, hogy a kormány központilag akarja irányítani az iskolákat. Ezt az is jelzi, hogy Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár nevezi ki az összes iskolaigazgatót az országban – közölte. A nyilatkozatra reagáló közleményben az államtitkárság idézte a Nemzeti köznevelésről szóló törvényt, amely rögzíti: “a pedagógus kar tagja olyan tényt, információt, megoldást vagy adatot, amelyet a kar érdekei, illetve működése, valamint a közszolgálat érdekei, illetve működése védelmében kifejezetten bizalmasan vagy minősített adatként való kezelésre történő utalással hozott a tudomására, semmilyen módon nem hozhatja nyilvánosságra, és azt az e törvényben meghatározott célok elérésén kívüli tevékenységében semmilyen módon nem használhatja fel”. Mint kiemelték: az idézett bekezdés azt jelenti, hogy a bizalmas vagy minősített adatok nem hozhatók nyilvánosságra és nem használhatók fel.

Ez a szabály nemcsak a köznevelési rendszerben, de a közszolgálat egészében és az üzleti szférában is kötelező a munkavállalókra nézve. A köznevelési államtitkárság szerint furcsa módon eddig egyetlen ellenzéki politikai erő sem emelt szót amiatt, hogy a titoktartási kötelezettség sértené a gazdasági társaságok alkalmazottainak szabadságjogait. Kitértek a törvény azon pontjára is, amely szerint “a kar tagja a tevékenysége során tudomására jutott információkat csak a kar jogos érdekeinek, működésének, a közszolgálat érdekeinek, működésének veszélyeztetése, valamint a személyhez fűződő jogok megsértése nélkül hozhatja nyilvánosságra”. Ez a bekezdés a közlemény alapján azt jelenti, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar tagjai nyilatkozataikkal nem sérthetik meg például a gondjaikra bízott gyermekek és szüleik személyiségi jogait, személyes adatait nem hozhatják nyilvánosságra és azokat – a jogszabályokban rögzített kivételektől eltekintve – senkinek sem adhatják át. Vagy például az intézményvezetők nem tehetnek beosztottjaikra vonatkozóan jogsértő nyilatkozatokat – sorolták. Kifejtették: a kar és a közszolgálat érdekeinek sérelme akkor jön létre, ha a nyilatkozat valótlanságokat, lejáratásra alkalmas megalapozatlan információkat tartalmaz, vagy például, ha az illető pályázati anyagok adatainak közzétételével előnytelen helyzetbe hozza a testületet.

Mint írták: a kormány minden egyes intézkedésével egyértelművé tette, hogy tiszteli és elismeri a pedagógusokat. Ennek jegyében szeptemberben bevezette a pedagógushivatást támogató rendszert, amely kiszámítható, biztonságos életutat, méltó anyagi megbecsülést, a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásával érdemi döntési jogokat biztosít számukra. Ezzel szemben a szocialisták elvették a pedagógusok 13. havi bérét, kompenzáció nélkül megemelték óraszámukat, a hivatás művelői iránti tiszteletüket elbocsátásokkal, iskolabezárásokkal, szakmai döntési jogaik elvonásával fejezték ki – írta az államtitkárság.

Kategória: Hírek