Simba, Kamal és Kirán névre keresztelték a Fővárosi Növény- és Állatkert ázsiaioroszlán-családjának három legfiatalabb – két hím és egy nőstény – tagját Budapesten.

A névadás az első alkalom arra, hogy a gondozók kézbe vegyék és megvizsgálják az állatokat. Meghatározták a nemüket, megmérték a súlyukat, azonosító chipekkel látták el a kölyköket, amelyek védőoltást is kaptak. A két hím közül Simba hét és fél, míg Kamal hét kilogrammot nyom, a Kirán nevű nőstény 10 kilogrammosra hízott a születése óta eltelt két hónapban. A kicsik április 14-én látták meg a napvilágot. Apjuk a négyéves Basil, anyjuk az ötéves Kankai. 

oroszlankolykok.jpg

A három fiatal ragadozót a Generali Biztosító fogadta örökbe, ezért a Gyermekjövő nevű programját képviselő gyermekek adhattak nevet az oroszlánoknak: Simba szuahéli nyelven az oroszlánt jelöli, a Kamal és a Kirán indiai nevek, lótuszt illetve fénysugarat jelentenek. Az olasz gyökerű vállalat – amelynek hivatalos logójában a szárnyas oroszlán, vagyis Szent Márk, az erő és a biztonság jelképe szerepel – vállalta, hogy egy éven át biztosítja a három fiatal állat teljes körű ellátását. Persányi Miklós, a fővárosi állatkert főigazgatója elmondta, a második alommal kiegészülve a budapesti intézményben él Európa legnagyobb ázsiaioroszlán-családja. Márciusban ugyanis Basil és Shirwane nászából már négy kölyök – Surina (Istennő), Salima (Boldog), Sachin (A lényeg) és Sinha (Hős) – született, így az állatkertben jelenleg hét kölyök és három felnőtt oroszlán él. A veszélyeztetett ázsiai, más néven indiai oroszlánok (Panthera leo persica) létezéséről a közvélemény szinte alig tud. Ennek oka, hogy általában afrikaiként könyvelik el őket, mivel a populáció többsége valóban a fekete kontinensen él. 

Az egykor hatalmas ázsiai elterjedési területen belül ma már csak az indiai Gudzsarát államban maradtak fenn vadon élő egyedek. A természetben csupán mintegy négyszáz ázsiai oroszlán él, állatkertekben pedig mindössze 250-300 egyed. Magyarországon 2013 előtt soha nem született még az afrikai rokonnál sokkal ritkább indiai oroszlán.

[product id=”302″ sku=””]

[product id=”294″ sku=””]