Októbertől minden két év alatti magyar gyermeknek ingyenes és kötelező lesz a pneumococcus elleni védőoltás – mondta a kormányszóvivő a kormány döntéséről beszámolva szerdán az MTI-nek.

Daróczi Dávid hangsúlyozta: a kormány nem foglalt állást az oltás technológiai kérdéséiről, vagyis arról, melyik típusú oltást kell megkapniuk a gyerekeknek. Mint mondta, a kormány arról is döntött, hogy az oltás beadásáért nem kérhet pénzt a háziorvos.

A pneumococcus baktérium felelős a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért. A baktériumnak több típusa van, néhány közülük súlyos, akár halálos betegséget is okozhat. A baktérium elleni oltás felvételét a nemzeti programokba az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlotta, mert világszerte a vezető halálokok közé tartoznak a baktérium okozta megbetegedések. A WHO 2005-ös adatai szerint a világon 1,6 millió ember halt meg a baktérium által okozott fertőzésben, közülük mintegy egymillió gyermek vesztette életét.

A kormány arról is döntött, hogy a háziorvos nem kérhet pénzt a kismamáktól az anyatej leadása miatt szükséges szűrővizsgálatért. A tüdőszűrésért pedig – ha azt a páciens kéri, vagy ha a foglalkoztatás egészségügy keretei között történik – legfeljebb a mindenkori OEP-finanszírozás összegét lehet elkérni, ez most nagyjából ezer forint.

Forrás: MTI