A körülöttünk levő világ is tele-tele van színekkel. Ha csak bevásárolni megy a család, már a zöldségesnél is valóságos színkavalkád fogadhatja a gyermekeket. Milyen színű a …? és már sorolhatjuk is a különféle zöldségeket és gyümölcsöket.

A legbiztosabb, ha képet is mutatunk hozzá, mert akkor a nevéről fel nem ismert növény lehet, hogy ismertté válik.

Szükséges anyagok és eszközök:
képek, fotók, „ládák”, olló, ceruza, ragasztó

Szerepjátékkal izgalmassá tehetjük a vásárlást: ki a termelő, ki a szállító, ki az eladó, kik a vevők? Arra figyelmeztessük csupán a játék szereplőit, hogy hangsúlyozzák az eladott/ vásárolt áruk színét és minőségét. A díszlet jelzésszerű: nagyjából egyforma lapos dobozokba tesszük a zöldségek és gyümölcsök fotóit. Ehhez szintén nagyjából egyforma képeket válogatunk, melyeket jó tartású kartonpapírra ragasztunk. Fel lehet használni a hiányos vagy kopott kártyakészleteket, mert gyakorlatilag „méretre vágottak”, nem kerülnek a kukába, hanem újra hasznosítjuk ezeket. A dobozokat méretezzük  a meglévő kártyákhoz, tehát magunk vágjuk és ragasztjuk a doboznak való kartonokat. A tűzés izgalmas feladat, de sok kisgyermek keze nem elég erős még hozzá. Őket megnyugtatjuk, más apró feladattal kielégítjük tenniakarásukat, pl. a doboz oldalára feliratot ragaszthatnak, rajzot készíthetnek. Aki már tud tűzni, azokat is ellenőrizni illetve segíteni kell. A gyerekek sokszor a levegőben akarják összenyomni a tűzőgépet, ami nem könnyű és nem is praktikus. Ha asztalra teszik és úgy támaszkodnak rá, akkor egész testsúlyuk erejét beleadhatják a tűzésbe, ráadásul a papír sem mozdul el, pontosabb és erősebb lesz a tűzés. A dobozok hossza lehet kicsit rövidebb, mint a kártyák hossza, így ferdén állnak a dobozban, jobban láthatóak.

A szerepjátékhoz életszerű dialógusokat találunk ki a csoporttal közösen:
– A sütőtök édes?  Eladó: – Narancsszínű a héja, biztos elég érett már.
– Azt a szép piros almát nézegetem. Abból kérek öt szemet, mert öten vagyunk a családban… – Tessék vinni kelkáposztát! Milyen zöld, milyen friss. Vevő: Akkor jó lesz, megveszem. Stb.
Ez a kis szerepjáték ismét sok beszélgetésre ad lehetőséget. A cserfesebb. élénkebb gyerekeknek alkalmat ad arra, hogy elmeséljék tapasztalataikat, pl. ha a nagymamával vásárolnak, a nagyi milyen szempontokat érvényesít a zöldség, gyümölcs kiválasztásakor. Az állag (puha, kemény) mellett a szín fontos mutatója a termék állapotának.
– Milyen a színe a kukoricaszemnek? Sárga. Nagyi: – Puha vagy kemény, ha megnyomod?
– Kemény. Nagyi: – Akkor ezt már a pipik fogják megenni, nem mi!
(Forrás: Óvónők Kincsestára)