Segíti a következő gyermek megszületését a gyed extra

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint a gyed extra segíteni fogja a következő gyermek megszületését és általa könnyebben lesznek vállalhatók a gyermeknevelés költségei.

Harrach Péter pénteken az MTI-nek nyilatkozva elmondta: azáltal, hogy ha valaki a gyes, gyed mellett munkát vállal a gyermek egyéves kora után és megkapja jövedelme mellé ezt a juttatást is, könnyebben vállalhatók lesznek a gyermeknevelés költségei. Kitért arra, hogy a változások értelmében, ha valaki következő gyermeket vállal a gyes és gyed folyósítása alatt, akkor ezek összegét mind a két gyermek után meg fogja kapni. Ez segíteni fogja, hogy a szülők bátran vállalják a következő gyermeket is – mutatott rá a kereszténydemokrata politikus. Kiemelte, hogy a diplomás gyed a felsőfokú képzésben részt vevő fiatalok számára is lehetőséget teremt a gyermekvállalásra. A család és a munka összeegyeztethetőségét több intézkedéssel is igyekezett a kormány segíteni; a munka törvénykönyvének módosításával lehetővé vált a három év alatti gyermeket nevelőknél a részmunkaidős foglalkoztatása – jelezte Harrach Péter.

A KDNP frakcióvezetője kiemelte, hogy a kisebbik kormánypárt régi programpontja volt a családi adózás bevezetése. Ennek részeként a három vagy több gyermeket nevelő családok 99 ezer forintos adókedvezményt kapnak havonta. Három év alatt 550 milliárd forint maradt a családoknál – mondta. Felidézte a családi adókedvezmény járulékokra való kiterjesztését, a devizahiteles családok megsegítését szolgáló intézkedéseket, a gyes hároméves időtartamának visszaállítását – amely 168 ezer szülőt érintett -, a gyed összegének megemelését, a bölcsődei férőhelyek számának emelését, a családi napközik számának növelését. A KDNP a családok pártja, és a családot, mint a társadalom legkisebb közösségét meghatározónak tartja – összegzett.