A húsvétkor hagyományos étel a sonka és a kalács. A bolti kalács helyett sokkal finomabb a házi készítésű. Ráadásul egészségesebb is, hiszen frissen készül, adalékanyagok és tartósítószerek nélkül. Az elkészítése pedig sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Az alábbi videó alapján akár a gyerekekkel együtt is süthetünk húsvéti kalácsot.

Húsvéti kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 3 dkg só, 2 db tojás, 5 dl tej, 5 dkg vaj

Elkészítése: Az élesztőből, pici cukorból, tejből és lisztből tejföl sűrűségű kovászt készítünk, kelesztjük. Ha jó, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A vajat olvasztva adjuk hozzá. Kidolgozzuk, fél órát kelesztjük. Kisodorjuk a tésztát, megfonjuk a kalácsot, a tepsiben is kelesztjük 20 percig, lekenjük tojással, 170 fokon sütjük kb. 40-45 percig.

Nézze meg a videót a kalácskészítésről!