Különleges szélforgót készíthetünk maradék gyurmából. A forgót felakaszthatjuk a szabadban, melyek a szellőre vidáman forogni kezdenek. Elkészítése gyerekjáték.
Kellékek: különböző színű maradék süthető gyurmák, cérnák, fogpiszkáló, sütőpapír, tésztanyújtó vagy sodrófa

Egyszerre többet is készíthetünk. A maradék gyurmákat színenként külön-külön jól gyúrjuk össze, hogy kellően puha legyen. Ezután különböző színeket tegyünk össze, és enyhén gyúrjuk össze őket, épp csak addig, míg márványos hatást el nem érünk. Az így kapott gyurmákat a kezünkkel sodorjuk hosszú csíkká. A sodort csíkok lehetnek akár 0. 5 cm, de akár 1. 5 cm átmérőjűek is. A vastagabb átmérőjű csíkok viszont legyenek hosszabbak, így mutatósabb lesz.

Következhet a csíkok kinyújtása. Ezt legegyszerűbben tésztanyújtógép segítségével készíthetjük el. A csíkokat egyesével tegyük bele a gépbe, és 1-es fokozaton nyújtsuk ki. Az így kapott csíkokat tegyük papírlapra. A csíkok szélessége egyenletes legyen. 

Ha nincs tésztanyújtó gépünk, akkor egy mini sodrófával, vagy akár egy sima üvegpohárral is kinyújthatjuk. Ebben az esetben is figyeljünk arra, hogy a kinyújtott csík egyenletes szélességű legyen.

gyurma1.jpggyurma2.jpggyurma3.jpg
A papírlapra fektetett gyurmacsíkok tetejére készítsünk lukakat. Egy fogpiszkálóval szúrjuk át az egyik végét, a tetejétől kb. egy centiméterre középre.

A gyurmacsíkokat egyenként csavarjuk meg. A lukas végénél enyhén nyomjuk le a gyurmát (ne lapítsuk ki), a másik végénél pedig emeljük fel, és lazán csavarjuk meg. Csavarhatjuk sűrűn vagy kissé lazábbra is. De egy csíkon belül, akár mindkétféleképpen is. A csíkok végét pedig kissé meghúzva, sűrűbben csavarjuk meg. A csavarást akár a levegőben lógatva is elkészíthetjük, de így a vékonyabb méretű könnyebben elszakadhat. 

gyurma4.jpggyurma6.jpg
A gyurmákat papírral együtt helyezzük sima, egyenes sütőlapra. Arra figyeljünk, hogy a csíkok teljesen egyenesek legyenek. Csak így fognak szépen egyenletesen forogni. Ha elgörbül, akkor is fog forogni, csak kicsit egyenetlenebbül. Tegyük a sütőbe, és 130 ºC-on, 30 perc alatt égessük ki. Sütőben hagyjuk kihűlni. Befejezésül cérnaszálra fűzzük fel őket, és akasszuk őket a kívánt helyre.