Szén-monoxid-érzékelők az óvodákban

Egy rendelettervezet szerint az óvodákban is kötelező lesz a szén-monoxid-érzékelők felszerelése, amit a kéményseprőknek ellenőrizniük is kell.

Október 15-től teszi kötelezővé a kéményseprő közszolgáltatási törvény bizonyos épületekben a szén-monoxid-érzékelők felszerelését. A belügyminiszter új rendelettervezete a kéményseprőket arra kötelezné, hogy az éves kéményvizsgálatok során az érzékelők működését is ellenőrizzék. A kormány honlapján megjelent rendelettervezet visszautal a kéményseprő közszolgáltatási törvényre, amely a nyitott égésterű gázüzemű tüzelőberendezések üzemeltetése esetén a felsorolt épületekben kötelezővé teszi a szén-monoxid-érzékelők felszerelését. Ilyen épület a bölcsőde, az óvoda, az iskola, a szálláshely és a kórház is, amennyiben a tüzelőberendezés a közösségi térben, vagy pedig a vele légtér-összeköttetésben lévő helyiségekben van. 

Az olyan új épület, amelyben nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha abban – a jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő – szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeztek el. Ezeket a kötelezően felszerelt érzékelőket ellenőriznék a kéményseprők. Amennyiben azok működése nem szabályos, akkor értesítenék a tűzvédelmi hatóságot.

A kéményseprőknek – és egyetlen hatóságnak – sincs információja arról, hogy konkrétan mely épületeknek kell október 15-től rendelkezniük szén-monoxid-érzékelőkkel. Ezért a kémények évente esedékes ellenőrzése során a tulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy neki kötelező-e felszereltetni az érzékelőt. A nyitott égésterű berendezés nem az épületen kívülről kapja az égéshez szükséges levegőt, hanem az épületen belüli levegőt használja erre a célra. Így ha nincs megfelelő levegő-utánpótlás, tökéletlenné válik az égés, amely szén-monoxid-termeléssel jár.