Több mint ezer gyermek kerülhet állami gondoskodásból családba a 2013 januárjában indult, a nevelőszülői hivatást és örökbefogadást népszerűsítő kampány eredményeként – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális és családügyért felelős államtitkára.

Soltész Miklós a kampányzáró sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány célja, hogy a 12 éven aluli gyermekek minél előbb családba, nevelőszülőhöz kerüljenek, ne otthonokban éljenek. Azokat pedig, akik jövő januártól kerülnek állami gondoskodásba, azonnal családban helyezik el. Ennek érdekében támogatta az Emmi a kampányt, teszi lehetővé a nevelőszülők térítésmentes képzését,és egyszerűsítették a családba kerülés szabályozását is. Jövő évtől a nevelőszülők már foglalkoztatási jogviszonyban látják el feladataikat, amelyeknek eredményeként a gyermeknevelés számukra szolgálati időnek minősül – közölte. A politikus elmondta: ma Magyarországon mintegy 21 500 gyermek és fiatal felnőtt él gyermekvédelmi gondoskodásban, közülük több mint nyolcezren gyermek- és lakásotthonban. 

Az Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért (ÁGOTA) Alapítvány a területi gyermekvédelmi szakszolgálatokkal közösen indított, Minden gyermeknek családban van a legjobb helye! című országos konferenciasorozat célja az volt, hogy minél többen ismerhessék meg a nevelőszülői hivatást, valamint az örökbefogadás lehetőségét – ismertette Soltész Miklós. Az államtitkár azt mondta, a konferenciasorozat és a kampány hatására az érdeklődők száma májusban már meghaladta a kétezret, a nevelőszülőnek jelentkezők száma pedig elérheti a 700-at. Ha a jelentkezők fele alkalmas, és ha közülük lesznek olyanok, akik több gyermeket is családjukba vesznek, akkor is ezer gyermek kerülhet gyermek- vagy lakóotthonból családba – vélekedett. 

Jelenleg gyermekotthonban mintegy 2400 tizenkét évesnél fiatalabb gyermek él, aki fokozatosan kerülhet ki családhoz, elsőként a három év alattiak. Az 5500 nevelőszülőből most több mint háromezer nincs semmilyen foglalkoztatási jogviszonyban, de a kormány intézkedései után a jövőben nevelőszülői tevékenységük alapján ők is foglalkoztatottá válnak, tevékenységük szolgálati időnek minősül majd.