Lassan elkezdhetjük kifújni a húsvéti barkácsoláshoz szükséges tojásokat. Ha idejében szólunk, a lelkes anyukákat is be tudjuk vonni, és talán még több tojásban reménykedhetünk. Egy kicsivel több hozzávalót és türelmet igényel, de fáradalmainkért látványosságával bőven kárpótol a tojásfa és a tojáskoszorú. Mindkettőt készíthetjük az óvódásokkal együtt, több napos közös elfoglaltságot biztosítva.  

Szükséges eszközök

A tojáskoszorúhoz:
kb. 8-12 kifújt, lemosott tojás
nagyobb, színes fa gyöngyök
kb. 4-5 cm széles szalag
kb. 80-100 cm-es dróthuzal

A tojásfához:
4-5 szál buxus-  vagy  tujaág  vagy barka 
12 kifújt, lemosott tojás
nagyobb, színes fa gyöngyök
kb. 4-5 cm széles szalag
2 db kb. 60-80 cm-es dróthuzal
1 db 30-60 cm-es 1 cm átmérőjű farúd (pl. cserepes virágok kitámasztására szolgáló bambuszrúd is alkalmas erre)

Előkészítés: 
A tojásokat a gyerekekkel szépen megfestjük, majd száradni hagyjuk.

A munka menete

Tojáskoszorú:
Fűzzük fel a tojásokat és a fa gyöngyöket egymással váltakozva a dróthuzalra. Ha készen vagyunk, kössük össze a drót két végét. A koszorú tetejét díszítsük színes szalaggal. Akár lazán a tojásokra tekerve, akár masnira kötve, nagyon szépen mutat.

tojskoszor.jpg tojsfa.jpeg


Tojásfa:
A tojásfához a rudat a végétől számított 1-2 cm-nél egymásra merőlegesen kétszer átlyukasztjuk, majd ezeken a lyukakon áthúzzuk a dróthuzalokat. A huzalok a rúdtól mérve egyforma hosszúak legyenek. (Pl. 60 cm-es huzal esetén a rúdtól mérve 4 kb. 30 cm-es huzal lógjon ki.)

A koszorúnál leírt módon fűzzük fel – arányosan elosztva – a tojásokat és a fa gyöngyöket mind a négy elálló dróthuzalra. Ha készen vagyunk, tekerjük össze a drótokat. Ha szükséges, igazítsuk helyre a koszorúkat. Két egymásra merőleges koszorút kell kapnunk, melyek alul és felül összeérnek. 

Dekoráljuk a “tojáscsokrot” zöld ágakkal, barkával, színes szalaggal, masnival, és tűzzük be egy nagyobb virágcserépbe.