Kedvezményes áron látogathatják a hétvégén az italos kartondobozzal érkező 14 év alatti gyerekek a Fővárosi Állat- és Növénykertet a Vidám Doboz Napok program keretében.

Azok a gyerekek, akik legalább tíz darab szelektíven gyűjtött italos kartondobozzal érkeznek, 1800 forint helyett 600 forintért léphetnek be a fővárosi állatkertbe szeptember 14-én és 15-én – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ), amely a városligeti intézménnyel közösen és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. (OHÜ) támogatásával ötödik alkalommal rendezi meg a környezetvédelmi akciót. A gyerekek egy a szelektív gyűjtéssel és újrahasznosítással kapcsolatos Kincskereső totót is kitölthetnek. A kérdőívet kitöltők közül kisorsolt tíz gyerek részére az IKSZ egy évre örökbe fogad egy-egy állatkerti lakót. Persányi Miklós, az állatkert főigazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a hulladék nem szemét, hanem újrahasznosítható anyag. A környezetvédelemnek ezen formája is nagy segítséget jelent az intézményben élő állatfajok eredeti élőhelyének megőrzésében. 

A papír újrahasznosításával kevesebb fát kell kivágni, ez kihatással van sok trópusi élőlény, például a gorillák életére is. A Vidám Doboz Napok program nagy népszerűségnek örvendett a korábbi években. Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója elmondta: tavaly több mint ötezer, az akciók során összesen tízezer gyermek gyűjtötte a dobozokat és látogatta meg kedvezményesen az állatkertet. Az összegyűjtött italos dobozok mennyisége meghaladta a négy tonnát. A 2012-ben gyűjtött két tonnányi dobozt a Dunaújvárosi Papírgyárba szállították, ahol a papírt feldolgozták és tojástartót, füzetet, kartonpapírt készítettek belőle. Az italos dobozok többi anyagát, a műanyagot és alumíniumot energetikailag használták fel. Török Szabolcs, az OHÜ szóvivője szerint az elmúlt tíz év során két százalékról húsz százalék fölé emelkedett a szelektíven gyűjtött italos kartonok aránya. Ezek a dobozok összesen hat rétegből épülnek fel és 75 százalékban jó minőségű papírt tartalmaznak. A dobozok feldolgozásáról és szelektív gyűjtésükről készített kisfilmet hamarosan bemutatják az ország iskoláiban.

[product id=”336″ sku=””]