A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a Föld megőrzésére, a természeti értékek védelmére.  A  gyerekeket játékos formában ismertethetjük meg  a környezettudatos  gondolkodással. Erre is jó alkalom az ökojáték készítése.

Mind szabadtéren, mind „beszorulva” az óvoda falai közé, akár a folyosókon, remek ügyességi játékokat lehet játszani a csoportokkal. Már a játékok elkészítése is öröm, hiszen papírmasé technikával ritkán dolgoznak a gyerekek, ráadásul ez egy olyan kenős, kicsit maszatos technika, ami a puhává váló papírból egy törhetetlen bábut eredményez, s ez szintén csodálkozásra ad okot.

Lengő és gurítós teke
Anyag- és eszközigény:
– 9 db egyforma pillepalack
– újságpapírok
– színes papírok
– rongy
– tömőanyag
– spárga
– főzött csiriz
– ecsetek
– homok

A munka menete:
A minimum 9 db egyforma pillepalackot papírmasé technikával beborítjuk. A legfelső réteg lehet egyszínű, de ha csak csomagolópapírunk (nátronpapír) van, az is tökéletes. Ha sok a kisebb-nagyobb méretű maradék
színes papírunk, akkor ezeket most remekül „felélhetjük”. Így készíthetünk piros, kék, sárga, zöld, illetve akármilyen tetszőleges színű bábukat. Ha nincs ennyi színes hulladékunk, akkor a csomagolópapírt festjük be száradás
után. Célszerű erre akrilfestéket használni, mert száradás után nem fog, jól terül, és gazdaságos.

Mielőtt a kupakot rácsavarnánk a palackokra, félig töltsük meg homokkal, mert így stabilabban állnak majd, ami fontos a játék folyamán. Ha túl könnyűek, egy szélroham is könnyen feldöntheti őket.

Egy erős zsineggel, spárgával vagy akár fonallal kössük át a rongylabdát, amit szintén saját kezűleg készíthetünk el. Az óvoda udvarán keressünk egy olyan helyet, ahová fel tudjuk kötni a rongylabdát, állítsuk alá hármasával a bábukat, és már kezdődhet is a játék. Rossz idő esetén a tornaterem adhat otthont a lengőtekének.

[product id=”348″]