A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon, így hazánkban is, elterjedt.  Az ünnep szimbóluma a  töklámpás.  A gyerekeknek is jó mulatság lehet a töklámpás  elkészítése.

Napjaink töklámpásai jellemzően sütőtökből faragott lámpások, bár eredetileg ezek nagy tarlórépákból készültek. A töklámpások főként a Samhain és a Halloween ünnepéhez kapcsolódnak, nevét (jack-o’-lantern) a tőzegtelepek felett lebegő furcsa fényes jelenségről, a lidércről vagy lidércfényről kapta.

Töklámpás készítése

Anyagok, eszközök
– kerek tök
– mécses
– hegyes kés
– tálka
– kanál

Munkafolyamat
A tök felső részén ovális léket vágunk (felnőtt végzi). A közepes méretű tökökkel a leghatékonyabb a munka, a nagy sütőtök kifaragását érdemes kidolgozott tervek alapján elkezdeni, lehetőleg a közepén kezdve a faragást.  A gyermek a kanál segítségével kiszedi, kikaparja a tök belsejét. A tök másik, épen maradt oldalára szemet, orrot, szájat, fogat lehet vágni. A tök belsejébe állítjuk a mécsest, és a lék „fedelét” visszatesszük. Drótból fogantyút készíthetünk a töklámpára, így könnyebb hazavinni.

toklampas

A tökmagokból tökmag-nyakláncot fűzhetünk.

[product id=”17619″]