Mutatós karácsonyi dekorációt készíthetünk tobozokból.

Fenyőtobozok karácsonyra

Ha van fenyőfa az óvoda udvarán, akkor csak össze kell gyűjteni a tobozokat. Ha nincs, akkor egy közeli parkban egy séta alkalmával be lehet gyűjteni. Ha a séta nem megoldható, kérjék meg a gyerekeket, hogy hozzanak be tobozokat, amiket szüleikkel tett kirándulásaikon gyűjtöttek.

Szükséges anyagok: fenyőtobozok, termések a kertből, parkból, bogyók: kecskerágó, madárbirs, berkenye, dió, gesztenye, színes szalagok, zsinórok, ragasztó, egyéb karácsonyi dekor kellékek: műanyag színes gömbök (ezek elhagyhatóak)

Kivitelezés:

Kezdjük a legegyszerűbbel: egy nagyobb kosarat töltsenek meg a gyerekek fenyőágakkal és többféle fenyőtobozzal, tehetnek a tobozok közé színes műanyag gömböket és a színes szalagokból hajtogatott masnikat. A kosarat tegyék a bejárati ajtó elé, és kész is a karácsonyi dekoráció. A fenyőtobozokból készíthetnek girlandokat. Egy hosszú zsinórra felkötöznek tobozokat és színes terméseket (kb 10 toboz és 10 termés kell egy girlandhoz). Valahova magas helyre akasszuk, hogy lógjon le a girland.

Egy csokor toboz ajtódísznek: széles színes szalagokat vágjanak a gyerekek kb 50 cm hosszúra. A szalagok egyik végét rákötözik a tobozokra a másik végén összekötik a szalagokat és tegyenek rá egy nagy masnit ahol összekötözték. 10-15 nagyobb toboz kell ehhez az ajtódíszhez.

Faág tobozokkal: nagyobb méretű (de még vázába helyezhető) faágra a gyerekek színes szalagokkal kötözzenek kisebb méretű tobozokat. Ha lehet többféle tobozt használjanak és különböző színű szalagokat. A szalagokból ahol rákötözik, kössenek kis masnikat, így szép színes lesz a váza dekoráció.

Fenyőtobozból angyalka: ez egy kicsit bonyolultabb mivel ragasztani kell, lehetőleg ragasztópisztollyal, amihez az óvónénik segítsége szükségeltetik. A toboz lesz az angyalka teste, a feje lehet dió vagy gesztenye, szárnya lehet száraz falevélből (ez hamar összetörik) vagy merevebb szalagból, lehetőleg olyanból, aminek a széleiben drót van, így könnyen lehet szárnyat hajtogatni belőle. Ha dióból készül a feje, akkor filctollal lehet rá rajzolni szemet, szájat. Ha gesztenyéből, akkor ragasztani kell a szemeket: vékony ágacskából lehet vágni szemet is szájat is és ragasztópisztollyal felragasztani.

toboz3

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”17232″]