Százhúszmillió forintos európai uniós forrásból felújított új telephelyére költözött a pécsi horvát nemzetiségi óvoda.

ovonok

Az 1977 óta működő nemzetiségi óvoda 2000-től a horvát iskolaközpont tagintézménye, azonban eddig attól külön telephelyen, Pécs egy másik városrészében működött – idézte fel az igazgató.

A felújításnak köszönhetően a fizikai egyesítésen túl, a korábbi hetven férőhelyet sikerült mintegy kilencvenfősre emelni.

Az óvodában a korábbi három csoport helyett 2016-tól négy csoportot tudnak indítani: az óvodapedagógusi létszám hatról nyolcra bővült. Munkájukat négy szakképzett dajka segíti – tette hozzá.

Győrvári Gábor Zoltán közölte, elsősorban Pécsen és a környező településeken lakó horvát nemzetiségű gyerekek járnak az óvodába, azonban befogadnak a program iránt érdeklődő nem nemzetiségi gyerekeket is.

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke emlékeztetett, arra hogy a magyarországi horvát közösségnek három iskolaközpontja van. A legnagyobb – óvodát, általános és középiskolát, valamint kollégiumot is magába foglaló – Pécsen található.

Mellette Budapesten és Hercegszántón működik hasonló nemzetiségi iskolaközpont – fűzte hozzá. Gugán János szerint a horvát oktatási központok óvodáiba becslése mintegy 160 gyerek jár.

Az Országos Horvát Önkormányzat elnöke arról is szólt, hogy a nemzetiségi iskolaközpontokon túl több tucat olyan óvoda működik még Magyarországon, amelyben horvát nyelvoktatás folyik.

Őri László (Fidesz-KDNP) pécsi alpolgármester az MTI-nek azt mondta: a városban élő horvátok a közösség megbecsült tagjai, a pécsi horvát oktatási központ pedig országosan is egyedülállóan biztosítja a nemzetiségi oktatást az óvodától a gimnáziumig.

Írta: MTI

Fotó: www.pecsma.hu

[product id=”17255 “]

Kategória: Hírek