A Beregszászhoz közeli Makkosjánosiban görögkatolikus óvodát avattak múlt héten.

 

A magyar kormány, a magyar emberek mindig ott fognak állni azok mellett a kárpátaljai magyarok mellett, akik a nehézségek ellenére meg akarnak maradni a szülőföldjükön – mondta Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az Oltalom görögkatolikus óvoda ünnepélyes átadásán.

 

Avató beszédében Soltész Miklós – utalva az óvoda 25 növendéke által bemutatott ünnepi műsorra, amelyben a gyermekek nemcsak magyarul, hanem ukránul is énekeltek – hangsúlyozta: fontos annak tudatosítása, hogy a makkosjánosi gyerekek részei Ukrajnának, de a magyar nemzetnek is egyaránt tagjai, s a kettő nem zárja ki egymást. Hozzátette, hogy a magyar kormány és a magyarországi önkormányzatok azért tartják fontosnak Kárpátalja és Ukrajna támogatását, mert ezzel a kárpátaljai magyarságot mint közösséget erősítik.

 

“Nem véletlen az, hogy kárpátaljai magyar gyermekek ezreit visszük nyaralni Magyarországra, és nem véletlen, hogy a múlt évi 600 után idén mintegy 700 olyan ukrán gyermeket táboroztatunk Magyarországon, akiknek meghalt vagy megsebesült az édesapjuk a kelet-ukrajnai háborús konfliktusban” – fogalmazott. Megjegyezte: senkit nem zavar Magyarországon, hogy ukránul beszélnek, s ugyanígy Ukrajnában is fontos, hogy a kárpátaljai magyar gyermekek – a magyar nemzethez tartozva – magyarul beszélhessenek, mert ez nem nehezíti, hanem épp fordítva, sokkal inkább erősíti Ukrajna jövőjét.

 

A politikus köszönetet mondott Makkosjánosi lakóinak azért, hogy a nehézségek ellenére kitartanak szülőföldjükön, és hisznek a jövőben, gyermekeket vállalnak, hiszen az új óvodát is azért kellett létrehozni, mert az állami intézménybe többszörös túljelentkezés volt. “A magyar kormány, a magyar emberek mindig ott fognak állni azok mellett a kárpátaljai magyarok mellett, akik a nehézségek ellenére meg akarnak maradni a szülőföldjükön” – jelentette ki, külön kiemelve Egressy Miklós makkosjánosi görögkatolikus lelkész szerepét az óvoda létrehozásának kezdeményezésében és szervezésében.

 

Az Oltalom óvoda épületének európai uniós szabványoknak megfelelő felújítását az Emmi közel 9 millió forinttal támogatta. Jelezte, hogy Göd város önkormányzata testvértelepülésként a létesítmény fűtési rendszerének és konyhájának kialakítását finanszírozta, de jelentős támogatást nyújtott a projekt megvalósításához Kisvárda és a Bethlen Gábor Alap (BGA) is. Az államtitkár azt is közölte, hogy az elmúlt hat évben mintegy másfélmilliárd forintnyi támogatást nyújtottak Kárpátaljának. Jelezte továbbá, hogy a jövő hét szerdáján 5 kamionnyi magyar segélyszállítmányt fog átadni Kárpátalján.