Az elhízás komoly problémát jelent már az óvodások körében is. Számos betegség kialakulásának kockázatát növeli meg, többek között a cukorbetegség, a magas vérnyomás hozható vele összefüggésbe. Számos kutatás igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők nagymértékű fogyasztása közötti összefüggést. Cikkünkben ismertetjük a HAPPY programot, mely egy nagyon jó lehetőség arra, hogy a legkisebbek körében népszerűvé tegyük a víz fogyasztását.

 

Az elhízás komoly népegészségügyi problémát jelent hazánkban, és nem csupán a felnőtt lakosságot érinti. Napjainkban a gyermekkori elhízás világszerte növekszik, csak az Európai Unió tagállamaiban évente körülbelül 400 000 új túlsúlyos és 85 000 új elhízott gyereket regisztrálnak. A túlsúlyos gyermekek száma a világon 1990-ben 32 millió volt, 2013-ban már elérte a 42 milliót.

Fontos!

Az elhízás nem pusztán esztétikai probléma, hanem már gyermekkorban is számos betegség megjelenésének kockázatát növeli (például cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió). Számos nemzetközi kutatás vizsgálta és igazolta az elhízás és a cukros, szénsavas üdítők mértéktelen fogyasztása közötti összefüggést.

A cukros, szénsavas italok „üres kalóriák”-nak tekinthetők, hiszen alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak a szervezet számára hasznos tápanyagot, azonban kalóriatartalmuk rendkívül magas. A nagy energiatartalom mellett az üdítők savas kémhatása a fogzománcot károsítja és fogszuvasodáshoz vezet, továbbá magas foszfáttartalmuk a csontrendszerre is ártalmas lehet.

 

A HAPPY program

A HAPPY (Hungarian Aqua Promoting Program in the Young – Magyarországi vízfogyasztást népszerűsítő program a fiatalok körében) program hosszú távú céljai közt szerepel, hogy minden nevelési-oktatási intézményben a gyermekek a mosdón kívül is ingyenesen jussanak vízhez, valamint, hogy a vízfogyasztás növelésével párhuzamosan kevesebb cukros üdítőt igyanak és ezáltal csökkenjen a gyermekkori elhízás veszélye.

 

A kezdetek 

2007-ben az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet [OÉTI, 2015 óta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) Főigazgatósága] nemzetközi programok mintájára kidolgozta a HAPPY modellprogramot, melynek megvalósítását az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tette lehetővé.

A 2007-ben induló modellprogram egy 2 hónapos intervenciót jelentett 6 önként jelentkező budapesti iskolában, összesen 397 7-10 éves gyermek részvételével, oktatással és ivóvíz biztosításával. A program célja a résztvevő gyermekek folyadékfogyasztási szokásának felmérése volt, valamint annak megállapítása, hogy a kéthónapos komplex program eredményez-e kedvező változást, illetve alkalmas-e arra, hogy hazai jó gyakorlatként országosan is elterjeszthető legyen.

A vízfogyasztás népszerűsítését az Intézet dietetikusai által elkészített és tanórák keretében játékos formában előadott

  • oktatási anyag,
  • a szülőknek és a gyermeknek eljuttatott írásos szóróanyagok,
  • valamint az osztálytermekben elhelyezett szénsavmentes ásványvizet tartalmazó ballonos víz szolgálta.

 

Az iskolák kérésére szülői részvétellel egészségnapok megszervezésére került sor, melyek a program iránti érdeklődés folyamatos fenntartását szolgálták, hasonlóan, mint a gyermekek számára meghirdetett rajzverseny.

A program elején és végén a gyermekek kérdőívet töltöttek ki folyadékfogyasztási ismereteikre, szokásukra, a folyadék mennyiségére és minőségére vonatkozóan. A program befejeztével a szülők és a tanárok is kérdőívet töltöttek ki arról, hogy változtak-e a gyermek, illetve a család folyadékfogyasztási szokásai, valamint a program jövőjéről alkotott véleményükről.

A program során 5415 liter ásványvíz fogyott, és a gyermekek 92 százaléka naponta legalább egyszer ivott az osztályteremben elhelyezett vízből. Az oktatás eredményeként jelentősen nőtt azok aránya, akik a folyadékfogyasztással kapcsolatos kérdésekre a záró kérdőíven már helyesen válaszoltak.

A gyermekek 83 százaléka a vizsgálat kezdetekor úgy nyilatkozott, hogy otthonról hozza az innivalót az iskolába, több mint egyharmaduk cukros üdítőt.

A program végére több mint kétszeresére nőtt azon gyermekek száma, akik nem hoztak otthonról folyadékot, a hozott folyadékon belül a cukros üdítők aránya pedig a felére csökkent. Csaknem kétharmada a gyerekeknek kevesebb cukros üdítőt ivott, mint korábban.

A gyermekek napi folyadékfogyasztását mennyiségileg értékelve a két legjelentősebb változás a cukros üdítőital fogyasztás statisztikailag bizonyítható csökkenése és a vízfogyasztás növekedése volt. A gyermekek 85 százaléka szerette volna a program folytatását, a tanárok 95 százaléka pedig sikeresnek ítélte a programot.

A szülők 98 százaléka elégedett volt a programmal és szerette volna annak folytatását. 60 százalékuk úgy gondolta, hogy megváltozott a gyermeke folyadékfogyasztási szokása, és 20 százalékuk szerint az egész családban kedvező változás volt észlelhető ezen a téren.

A modellprogram bizonyította, hogy egy komplex (oktatás és egészséges választék együtt), a gyermeket, a szülőket és a pedagógusokat minél szélesebb körben megcélzó programmal már viszonylag rövid idő alatt kedvező változásokat lehet elérni mind a gyermekek tudásszintjének javítása, mind ennek a gyakorlatba való beépülése terén.

 

 

Folytatása következik…

 

Forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet