Az egyensúlyi rendszer akkor fejlődik a legjobban, ha a gyerekeknek megvan a lehetőségük a futkározásra, ugrabugrálásra, pörgés-forgásra, mozgásra, játékra.
Manapság egyre kevesebb idejük jut SAJNOS a gyerekeknek a futkározásra. Ennek eredménye is van…

 

Egy göttingeni felmérés szerint a gyerekeink katasztrófálisan keveset mozognak, nem másznak fára, nem billegnek pallón, nem ugrálnak patak felett, ezért bizonyos agyi pályák sorvadtan alakulnak ki.
Rengeteg a beszédhibás, mert a beszéd is a mozgásból fejlődik ki.
Azt a kérdést kell feltenni, hogy vajon a gyerekeink olyan körülmények között élnek-e, ami az életkorukhoz szabott.
-Vekerdy Tamás

 

Az egyensúlyi rendszer fejlődése tehát nem csak a mozgáskoordinációnkra, hanem az egyéb agyi területek fejlődésére is hihetetlen nagy hatással van. Erről olvashattok bővebben a hintázós cikkemben, ide kattintva.
A mai cikkben pár ötletet szeretnék adni Nektek, hogy hogyan csempészhettek be az otthonotokba egy kis egyensúlyozást, mozgást.

Balesetveszélyre figyeljetek légy szíves!

 

1. Otthon is elkészíthetitek azt a bizonyos pallót…

Több amerikai oldalon is láttam már, hogy reklámoznak hasonlót, de szerintem otthon is simán elkészíthető, ha esetleg van annyi helyetek.
Lehet a kertbe, vagy szobába, ahol éppen elfér….
egyensulyozas

2. Kerti akadálypálya

Láttam a minap egy videót, ahol egy kb 2 éves kisfiú fut, mászik, kúszik végig egy kerti akadálypályán. Sajnos nem találom a felvételt, a többi pedig nem annyira tetszik. Nagyon egyszerű dolgok voltak kirakva. Csempeszerűen fadarabok, amin keresztül kellett ugrálni. Rúd, ami alatt át kellett mászni. Fadarab, amin végig kellett sétálni. A lehetőségek száma végtelen. Akik olyan szerencsések, hogy van kertjük, azok szerintem őrült nagy örömet tudnak szerezni egy kerti akadálypályával a gyereküknek.

 

3. Akadálypálya a szobában

Amikor esik az eső, nincs lehetőség kimenni, akkor lehet bent is építeni pályát. Mi kanapé párnákból szoktunk. A kisfiam imád futkosni, ugrálni rajtuk. Figyeljetek rá, hogy ne legyenek túl közel a bútorok!

egyensuly-akadalypalya

 

4. Merőkanalas játék

A lényeg, hogy A pontból B pontba kanállal kell elszállítani valamilyen tárgyat. Nagyon jól fejleszti a koncentrációt, ha figyelni kell, hogy ne essen ki a valami a kanálból.

 

egyensulyozas

5.Birkózás apuval

Vessük el végre azt a nézetet, hogy a gyerek csak a nő dolga, neki kell vele játszani, neki kell nevelnie. Több tanulmány is kimutatta, hogy milyen fontos az apuka a gyerek életében. A sok apaszerep közül van egy, ami éppen ide passzol: a birkózás apuval. A dögönyözés, a gyengéden ide-oda taszigálás, dobálás – azon felül, hogy az apával való köteléket nagyban erősíti – a vesztibuláris rendszerre is nagyon jó hatással van. Hát hajrá apukák!

 

6. Egyensúly deszka

Rengeteg félét lehet találni az Interneten. Kör alakú, gördeszka alakú. Mindegyik lényege az, hogy ha rááll a gyerkőc, egyensúlyoznia kell, mert vagy egy félgömb vagy egy henger az alja. Régről valami olyasmire emlékszem, mintha egy kör alakú falemezbe lett volna beleerőszakolva egy labda és lehetett vele ugrálni is.
Otthon is készíthető verzió:

 

egyensuly

7. Ugróiskola, ugrókötél

Csak a rend kedvéért, hogy ne maradjon ki, hogy ezek mennyire szuperek! Ráadásul az állóképességet is hihetetlenül javítják. UIgye mindenki ismeri? ?
Ne maradjon ki a gyerkőc életéből sem!

 

egyensulyozas

8. A gyerekkori kedvenc: “gumizás”

Az megvan, hogy két lány áll egymással szemben és össze vannak kötve gatyagumival és köztük egy harmadik lány ugrál? Imádtam! Koordináció, koncentráció, erőnlét…

 

9. Hinta, hinta, hinta

Már nagyon-nagyon pici kortól nagyon javallott. Egész piciknek is csinálnak már hintákat, nagyon megéri. Nagyobbaknak is a kertbe, az ajtófélfára…csak hintázzanak! ? Nálunk ez így nézett ki:

egyensuly-hinta

10. Trambulin

Ez már sajnos kicsit költségesebb móka, de ha megengedhetitek magatoknak, akkor én mindenképpen javasolnám. Az előzőek fényében gondolom már magyaráznom sem kell, hogy a bizonytalan talajon való ugrálás mennyire jót tesz.

 

11. Futóbicikli, bicikli, roller

Minél előbb próbáljuk ki vele, hogy megy-e esetleg neki már a futóbiciklizés, rollerezés. Velünk az történt, hogy egy vidéki játszótéren a nagyobb fiúk olyan jó fejek voltak, hogy a nagy rollerjüket odaadták a kisfiamnak, hogy próbálja ki. Ekkor éppen a 2. szülinapja előtt voltunk. Még leeresztve is alig érte el a roller kormányát. Én azt gondoltam, hogy “Na jó, mindjárt úgyis rájön, hogy nem tud vele menni és leteszi..” De persze hagytam neki, hogy megpróbálja, mert ha valamiről azt hiszi, hogy meg tudja csinálni, azt hagyom neki…ha nem veszélyes. Ráállt a rollerre és ment, én pedig szaladtam utána vagy 1 órahosszáig. ? Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy minden gyereknek 2 évesen rollerezni kell, de próbálgassátok minél előbb ezeket a dolgokat, hogy ha már megy neki, akkor esetleg szerezhettek neki egyet. Nálunk így lett a 2. szülinapi ajándék egy roller. ?

Képek forrásai:

http://www.andnextcomesl.com/2016/02/diy-pool-noodle-balance-board.html
http://www.thekavanaughreport.com/2015/09/diy-wooden-balance-beam.html
http://twostepsbehindsixlittlehands.blogspot.hu/2012/01/its-how-toddlers-are-content-for-long.html
ttp://www.ohdeedoh.com/ohdeedoh/inspiration/hopscotch-comes-home-154126

 

 

Forrás: http://gyerkoc.com/egyensulyerezek/