Sokan azt gondolják, hogy az immunerősítés az egy szezonális dolog, amire csak ősszel és télen kell odafigyelni. Pedig ez nem így van. Ha a legalapvetőbb dolgokra odafigyel az ember észrevétlenül becsempészheti a mindennapokba a szükséges lépéseket.

 

Összegyűjtöttem néhány immunerősítő tippet amit az év minden szakába lehet alkalmazni:

 

Megfelelő táplálkozás. Nagyon fontos a vitaminokban, nyomelemekben gazdag táplálkozás. Minden nap kell fogyasztani zöldséget, gyümölcsöt, hántolatlan gabonaféléket, olajos magvakat. Hetente legalább egyszer tengeri halat, tojást, belsőséget. A bélflóra egészségéhez pedig ajánlott naponta fogyasztani élőflórás joghurtot, kefirt, de nem a népszerű cukrozott termékekre kell gondolni.

 

Megfelelő folyadékbevitel. A megfelelő folyadékbevitel elengedhetetlen a szervezet helyes működéséhez. Testünk több mint 60 %-a víz, ezért szükségünk van a vízre. Nagyjából 15 testsúly kilogrammonként kell számolni 1 liter vízzel. A cukros és szénsavas italok nem számítanak bele a folyadékbevitelbe.

gyerek_szabadban

Rendszeres testmozgás. A gyerekeknek ez nem újdonság és nem is teher, hiszen ők örökmozgók és rengeteget futkároznak, ugrálnak. Minden nap ki kell vinni őket a friss levegőre sétálni, játszani, mert így jutnak a sejtek oxigénhez, ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez.

 

Elegendő alvás. Egy kisgyermeknek 10-12 óra alvás kell ahhoz, hogy a fehérvérsejtek termeléséért felelős hormonok beinduljanak, amik köztudottan az immunrendszer főszereplői.

alvás

Gyakori kézmosás. A gyerekek hajlamosak elfelejtkezni a kézmosásról, pedig kicsik gyakran veszik a szájukba a kezüket és ezzel bacik százait juttatják a szervezetükbe. Figyeljünk oda rá és naponta többször mossuk meg a kicsik kezét.

 

Nevetés. Lehet, hogy közhelynek számít, pedig abszolút igaz az állítás, hogy a nevetés a legjobb orvosság. A nevetéssel olyan hormonok képződnek a szervezetben, amik segítik az immunrendszerünk erősítését.

mandarin

Plussz vitamin bevitel. Bár ezt hagytam a végére, de ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolható, sőt ez a legfontosabb tényező. Tisztában kell lennünk azzal, hogy a ma kapható élelmiszerek egyáltalán nem tartalmazzák azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket évtizedekkel ezelőtt. Ne feledd: e nélkül nem lesz elég hatékony az immunerősítés!

Forrás: Vitaminanyu