Ismét egy remek tematikus foglalkozás, amelynek kereteit ezúttal a szeptember 22-én tartott Európai Autómentes Nap – vagy mobilitási hét adja.

 

Az európai autómentes nap (nem hivatalosan: autómentes világnap; angolul: European Car Free Day vagy In Town Without My Car! Day) egy 1998 óta minden évben szeptember 22-én megtartott – a társadalom környezettudatosságát erősíteni hivatott – rendezvénysorozat, amely fel kívánja hívni a városlakók és a városvezetés figyelmét

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az európai autómentes naphoz szorosan kapcsolódik az európai mobilitási hét rendezvénysorozata, amelyet 2002 óta minden évben szeptember 16. és 22. között rendeznek meg. A települések az Európai karta (Charta) aláírásával és az abban foglaltak vállalásával csatlakozhatnak a kezdeményezéshez.

 

Az alkalomhoz kapcsolódóan gyűjtöttünk össze néhány ötletet:

1, A számok gyakorlásához, ismertetéséhez készítsünk kartondobozból parkolót. A parkolóhelyeket számozzuk meg, a kisautók is kapjanak a “hátukra” egy számot. Minden autó parkoljon be a helyére. Kisebbek színnel is játszhatják ugyanezt – ilyenkor érdemes a kisautó színének megfelelőre festeni a parkolóhelyeket.

parkoló_autómentes

2, Kartondobozt vonjunk be óriási fehér papírral, vagy áldozzunk föl a kreativitás oltárán egy fehér lepedőt. Előbbire “sima” filccel, utóbbira textilfilccel készítsünk kétdimenziós térképet. A gyerekek kiegészíthetik a terepasztalt a csoportszobában található egyéb kellékekkel – fákkal, házakkal, virágokkal. Az autók pedig az úton közlekedhetnek. Autómentes nap / mobilitási hét révén beszélgessünk arról mi mindennel lehet autó helyett közlekedni. Esetleg készítsük el őket papírból, vagy rajzolják le őket, és kerüljenek az útra az autók helyett.

terepasztal_autó

 

3, Finommotorika és szenzoros érzékelés fejlesztésére – no meg a móka kedvéért – készítsünk szenzoros dobozkákat. Magvakat, babot, rizst, bármit használhatunk az elkészítésére. Itt legkönnyebben az építkezésre alkalmas munkagépeket tudjuk bevetni, de ha elég kreatívak vagyunk készíthetünk parkolót, vagy kertet az apró szemű alapanyagok segítségével, ahol aztán közlekedhetnek az autók. Bátrabbak autómosót is készíthetnek egy kis föld, szappan, fogkefe segítségével. A földet külön műanyagedénybe helyezzük el, hempergessük meg benne az autókat, akik gurulhatnak is az autómosóba.

szenzoros_ládikák

 

Jó munkát kívánunk! Ha sikerült megvalósítani valamelyik ötletet, szeretettel várjuk a képeket és a beszámolót! 🙂

Forrás: Wikipédia, ötletek INNEN (1), INNEN (2) és INNEN (3).