Te tudod, hogy mit jelent a diszlexia, diszgráfia vagy a diszkalkulia ? Vagy hogy nemcsak selypítés és nem pörgő r betűk esetén lehet egy logopédust felkeresni? Egyáltalán hány évesen kezdjen a szülő aggódni, hogy nem beszél még szépen a csemete? Milyen állomásai vannak a beszédfejlődésnek?  Meddig kell elkezdenie beszélni egy gyereknek? Mikor érdemes a logopédust felkeresni? És egyáltalán mit csinál a logopédus ?

 

Óvodát most kezdő gyerekek szülei már kiscsoportban találkoznak, rögtön óvodakezdés után, egy kérdőívvel, ami a gyerekek nyelvhasználatát és beszédképességét vizsgálja. Ez egy kb. kétoldalas kérdőív, ami rákérdez olyan dolgokra, hogy milyen szavakat ismer a gyermek, milyen mondatokat használ, milyen hibákat ejt.

 

Mivel ebben az életkorban gyorsan formálódnak, ezért nem kell feltétlenül megijedni, ha az egyik héten még nem pörög szépen az r betű vagy rosszul használja a tárgy esetet ragozásnál vagy furcsa sorrendbe teszi a szavakat egy kérdés során. A gyerekek az alapján tanulják az anyanyelvüket, hogy velünk, felnőttekkel sokat beszélnek.  Azért az elmondható, hogy sokat számít a környezet és hogy a körülötte élők milyen minőségben használják a nyelvet. Tetszik, nem tetszik rajtunk felnőtteken múlik, hogy egy hároméves gyerek hogyan és milyen szinten használja a nyelvet. Szóval az első 3 év itt is meghatározó.

 

Beszédfejlődés – mikor is kezdődik?

Sokan azt hiszik, hogy a beszédfejlődés egyéves kor körül kezdődik, amikor a baba elkezd szótagokat mondani ( ba-ba-ba, ma-ma-ma, ta-ta-ta időszak). Nem ekkor kezdődik, hanem már sokkal korábban, hiszen hogy idáig is eljusson egy baba, a szájkörüli izmoknak kell megerősödnie illetve szükséges az is, hogy hallja és lássa, hogy a körülötte élők beszélnek.  Vagyis legyen minta előtte.

Hogy a szájkörüli izmok megerősödjenek, mi felnőttek leginkábbb annyit tehetünk, hogy amikor már tud rágni a baba és igénye is van rá, elkezdünk áttérni a darabos étkezésre. A pépes ételek sajnos nem tesznek jót a beszédfejlődésnek.

Beszédfejlődés szakaszai 1 éves korig

1 hónapos – figyel a hangokra

1,5 hónapos – mosolyog

3 hónapos – elkezd hangokat adni

4 hónapos – ha hangot hall, megpróbál erre reagálni

5 hónapos – reagál az arckifejezésekre

7 -8 hónapos – nyálbuborékokat fúj

11 hónapos – kezdődik a szótagolós beszéd : ta-ta-ta, ma-ma-ma

12 hónapos – gesztusokkal próbál kommunikálni

 

 

A cikk ezen a linken folytatódik tovább.

 

Forrás: http://ketpottom.hu/beszedfejlodes/