A Föld napja és a környezetvédelem mindig kéz a kézben járnak, az idén sincs ez másképp. Próbáljunk beszélgetni a gyerekekkel arról, mi mindent tehetünk bolygónk védelméért. Vegyük végig a lehetőségeket az energiaforrásokkal, vízzel való takarékoskodástól egészen a szemétgyűjtésig.

Szerencsére a téma szinte kifogyhatatlan, így minden bizonnyal kellemes beszélgetés kerekedhet belőle, ha játékosan közelítjük meg a bizonyos területeket.

Például a játékkonyhában mutassák meg a gyerekek, hogy melyik eszköz használatához van szükség energiára – mosogatógép, mikrohullámú sütő, gáztűzhely – hogyan lehet ezekkel takarékoskodni? Mire kell ügyelni ha mosogatunk? És a villanyt ki kapcsolja le?

A játékautók segítségével reprezentálhatjuk, hogy ha az emberek munkába mennek, akkor mennyi autóra van szükség, mennyi buszra és mennyi vonatra. Az eredeti összehasonlítást itt találjuk.

Mi a különbség ezek között a járművek között? Melyik a legkevésbé káros a környezetre és miért? Miért a bicikli a legjobb választás? Ki tud már biciklizni? Mire kell figyelni amikor közlekedünk?

Hogy néz ki egy hőerőmű? Egy szélerőmű? Egy napelem? Rajzoljuk le! Melyik megoldás környezetkímélő és miért?

 

A tematikus nap végén pedig készíthetünk a gyerekek fotóiból, és nyomtatott, kiszínezett földgömbökből egy tablót, ahol leírjuk, hogy melyik gyerek milyen ígéretet tesz a Földnek: gyakrabban biciklizek, mindig elzárom a csapot magam után, rövid ideig tartom nyitva a hűtőajtót. A gyerekek fantáziájára van bízva, hogy ők mit tesznek a bolygó védelmének érdekében.

 

 

 

Kép forrása: http://ayearofmanyfirsts.blogspot.hu