Az óvodák életében fontos szerepet kap az évkör követése. Szeptemberben és októberben több jeles nap és időszak is megismétlődik évről évre. Írásunkban ezekkel ismerkedhet meg most kicsit részletesebben!

 

 

Szeptember 29. – Szent Mihály napja

Szent Mihály napját, amelyet Michael arkangyalról neveztek el, szeptember 29-én ünnepeljük. A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a 7 arkangyalnak, ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe a hatalmas kardja, amellyel minden gonoszt legyőz, ezen túl akaratereje, mint ahogyan ő maga is, hatalmas.

 

Éppen ezért ebben a hónapban érdemes olyan mesékkel, mondákkal megismertetni a gyermekeket, amelyek az igazságról szólnak.

 

Jó példák lehetnek erre Mátyás király történetei. Különös aktualitást kölcsönözhetünk „Mátyás, az igazságosról” szóló meséknek azzal is, hogy a 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság, amelyet Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója indokol.

 

 

Szeptember 30. – A népmese napja

 

 

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség hagyományozása azzal, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja.

 

A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

 

Október 1. – A zene világnapja 

 

Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a zene világnapja.

 

Yehudi Menuhin azért szorgalmazta a nemzetközi zenei világnap életre hívását, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek ezáltal egymáshoz. Ha úgy vesszük, egyben ez volt az első, hivatalos “akció”, amelyben, ha közvetetten is, de megkaptuk a “világzene” mindmáig nehezen megragadható definícióját.

 

 

zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében. Kodály és Bartók országában különösen fontos, hogy képesek legyünk dekódolni a zene üzenetét, és megérteni azt.

 

 

 

Kategória: Jeles napok