A 2018. július 25-i Magyar Közlönyben jelent meg az Óvodai nevelés országos alapprogramjáról szóló 363/2012. (XII. 17.) Korm. rendelet módosításáról szóló 137/2018. (VII. 25.) Korm. rendelet. A módosítások 2018. szeptember 1-jén lépnek hatályba, az óvodáknak ennek megfelelően kell átdolgozniuk nevelési programjukat.

A változások egy része nem jelent újdonságot, csupán részletesebben fejt ki egyes fogalmakat. Ilyen például „Az egészséges életmód alakítása” részben az étkezéssel kapcsolatos teendők felsorolása, vagy a „Verselés” alcím alatt a népi művek fogalmának részletesebb kibontása.

 

Újnak tekinthető „Az érzelmi, az erkölcsi és az értékorientált közösségi nevelés” részben a szűkebb és tágabb környezet megismerésével kapcsolatban annak kimondása, hogy ez a nemzeti identitástudat, a keresztény kulturális értékek és a családhoz való kötődés alapja. Ez praktikusan azt jelentheti, hogy az óvoda környezetében meg kell látogatni azokat a helyeket, amelyek ezen értékek bemutatására alkalmasak.

 

Ugyancsak új követelményként jelentkezik „Az óvoda kapcsolatai” alcím alatt, hogy az óvoda a külhoni magyar óvodákkal kapcsolatépítésre törekszik, és – lehetőségei szerint – szakmai kapcsolatot tart fenn.

 

 

Vizvári Tamás