Ki ne álmodozna arról, hogy a saját otthonában, a kanapén betakarózva, esetleg a közeli park padján ülve tanul a saját laptopjáról, kényelmesen? Este, amikor a gyerekek már elcsendesedtek és nem szakít félbe senki, vagy a munkahelyen a rendelkezésre álló ebédidő keretein belül elég csak felmenni az e-learning portáljára, és készülődhetünk is az új ismeretek elsajátítására.

Az e-learning  fogalma ma már egyáltalán nem ismeretlen. Rengeteg cég és sok intézmény használja ezt a felületet a tanulók és munkavállalók legnagyobb örömére. Magyarországon azonban még mindig kissé magas az erre alkalmas online felület fejlesztési költsége és sokszor a tanárok vagy a tanulók hiányos digitális kompetenciája az, ami megakadályozza a szélesebb körben történő elterjedését.

Ráadásul szeretjük szömegkiemelővel besatírozni a „lényeget”. Ugye?

(Kép forrása)

 

Ha eltekintünk attól a fájdalmas ténytől, hogy nem használhatjuk többé a neonszínű tollainkat, hamar rájövünk, hogy az e-learning nem is olyan rossz.

Az otthon, saját ütemben történő tanulás, az utazással töltött idő, és az útiköltség és a tankönyvek árának megspórolása csak néhány az online tanulási forma nyilvánvaló előnyei közül.

Vegyük azonban számításba a tágabb körű előnyöket is:

  • Egyértelműen szélesebb körű tudásátadásra nyílik lehetőség, hiszen az olvasott anyag mellett gyakran oktatóvideók, hanganyagok és tesztek biztosítják a tanulók számára a megfelelő ismeretszerzést és visszacsatolást.
  • Az e-learning egy olyan lehetőség, amely a munkavállalók lojalitását és motivációját is növeli. Egy amerikai felmérés szerint a munkavállalók 25%-a azért hagyja el a munkahelyét, mert a cég nem biztosít számára megfelelő tanulási, fejlődési lehetőséget. Ugyanakkor azoknál a vállalatoknál, ahol a munkavállalók e-learning képzéseken vettek részt, 26%-kal megnőtt az egy főre jutó árbevétel.
  • Az online oktatás környezetkímélő. A brit szabadegyetem szerint az e-learninget használó oktatási forma esetén 90%-kal kevesebb energiát használunk fel és a CO2 -kibocsájtás is 85%-kal csökken.

Photo: Designed by Freepik

 

Úgy tűnik tehát, hogy ez az oktatási forma mindenkinek megéri: a tanulás üteme naplózható, így folyamatosan nyomon lehet követni. A digitális formának köszönhetően csak néhány kattintás egy tananyag cseréje, ha menet közben valamilyen változás vagy frissebb tanulmány, kutatási eredmény vagy törvénymódosítás történt. A tanulók ráadásul új tanulási módszereket is megismerhetnek ami tovább növelheti a téma iránti elköteleződésüket és jobban elmélyítheti a tudást.

 

És hogy miért írunk egyáltalán az e-learningről? Nos, az hamarosan kiderül! Tartsanak velünk!

Forrás:

https://elearningindustry.com/top-10-e-learning-statistics-for-2014-you-need-to-know

https://viczetimea.wordpress.com/az-e-learning-fogalma/elonyei-hatranyai/