A digitális ma már nem varázsszó, gyermekeink már a digitális világba születtek, egyre korábban találkoznak digitális eszközökkel, az élet szinte minden területén szükség van a kapcsolódó készségekre, ismeretekre. Ebben (is) segíthet új termékünk, a Scottie Go! játék!

 

Bett Show 2018

Kiadónk és munkatársaink is folyton keresik az újdonságokat, az innovatív megoldásokat itthon és külföldön egyaránt, konferenciákon, kiállításokon pedig rendszeresen találunk a hazai oktatásban (vagy azon túl) jól használható, esetleg hiányzó eszközöket, kiadványokat.

Ez történt a 2018-as londoni Bett Show-n is: egy kisebb standon futottunk bele egy játékba, ahol egészen kis, öt-hat éves gyerekek játszottak egy tábla fölött állva, kezükben egy tablettel.

Kiderült, hogy a lengyel BeCreo társaság játékáról van szó, ami egy hibrid játék, ahol karton elemek segítségével kell kirakni a játékosoknak egy kódsort, amivel egy robotot irányítanak, hogy aztán tableten egy alkalmazás segítségével ellenőrizzék és kövessék, hogy helyesen állították-e össze a programot.

 

 

Egy robot lezuhan

A háttértörténet szerint egy kis robot, Scottie űrhajója lezuhan a Földre, az űrhajó alkatrészei pedig szétszóródnak a kontinenseken. Ahhoz, hogy fel tudjon szállni és hazatérhessen, össze kell gyűjteni az összes alkatrészt: a kontinenseken utazgatva közel száz, egyre nehezedő, logikailag egymásra épülő feladatot kell megoldaniuk.

A játék során a legegyszerűbb parancstól (LÉPJ KETTŐT) eljutnak arra szintre, hogy feltételekhez kötött utasításokat használnak, melyeket ismétlésekbe építenek be, hogy aztán minden utasítást végrehajtva a lehető legrövidebb kódsort hozzák létre az összetett feladatok megoldására.

 

Scottie a világban

Nagy örömünkre a kis robot 2018 augusztusában érkezett meg Magyarországra, hogy a programozás alapjait megtanítva bevezesse a játékosokat a kódolás világába.

Persze nem Magyarország az első, ahol a gyerekek találkozhatnak vele: Lengyelország után már Svédországban, Németországban, Szlovákiában, Bulgáriában is elérhető a robot, aki eközben tényleg elkezdte bejárni a világot: Chicago és Hong Kong is látta már, s mindenhol sikerrel használják az oktatásban, mert azon túl, hogy programozást tanít, egyéb szociális készségeket is fejleszt, hiszen csoportmunkában kell megoldani a feladatokat, így érvelni, vitázni is tanít.

 

A Scottie-család

Kiadónk kínálatában (egyelőre) két változat érhető el, az ún. Iskolai, illetve a Basic. Az Iskolai változatot 6 éves kortól ajánljuk, míg a Basic a kisebbeket célozza meg – akár már 4 éves kortól játszható, ehhez ráadásul digitális eszköz sem feltétlenül kell, alkalmazás nélkül is játszható. A kicsiknek szóló játék színesebb, a karton elemek nagyobbak, könnyebben kezelhetőek, a grafikájuk a gyerekek számára lett kifejlesztve.

Kinek ajánljuk?

Bárkinek, hiszen nem szükséges hozzá informatikai végzettség vagy gyakorlat, akár a gyerekekkel együtt haladva is meg lehet tanulni és érteni az alapokat.

Scottie-val garantált a siker, mert a gyerekeket hosszú órákra leköti, kreatív megoldásokra késztet, újabb-újabb problémákat támaszt a játékosok elé, és akár egy egész szakkört fel lehet az érdekesebbnél érdekesebb feladatokra fűzni.

 

Ha érdekli a játék, látogasson el weboldalunkra, ahol természetesen meg is rendelheti azt, vagy jöjjön el mintaboltunkba (Budapest, 1116, Temesvár utca 20.), ahol személyesen segítjük, hogy jobban megismerhesse Scottie világát!

Kérdéseit felteheti emailben (scottiego [kukac] klett.hu), telefonon (061/3200750) vagy Facebook csoportunkban is (https://www.facebook.com/groups/scottiegomagyarorszag/), ahol akár új ötleteket és módszereket is találhat, hiszen tagjai országszerte használják a játékot!

Garantáljuk, hogy nem fog csalódni!