A gyermek, tanuló szülőjével minden, a gyermekével összefüggő adat közölhető, kivéve, ha az adat közlése súlyosan sértené vagy veszélyeztetné a gyermek testi, értelmi vagy erkölcsi fejlődését. Mindenki más a jogviszonyon kívül álló harmadik személynek minősül, ebből adódóan velük szemben a pedagógust titoktartási kötelezettség terheli.

 

KIK MINŐSÜLNEK HARMADIK SZEMÉLYNEK?

A köznevelésben 2003-ban szabályozták először a pedagógust terhelő titoktartási kötelezettséget. A köznevelésről szóló törvény szintén rendelkezik a pedagógust terhelő titoktartási kötelezettségről.
Ennek kiindulópontja változatlanul az, hogy a gyermeknek az óvodába, iskolába történő beíratásával óvodai nevelési jogviszony, tanulói jogviszony jön létre az intézmény és a gyermek, tanuló, illetve a kiskorú gyermekhez kapcsolódóan a szülő között. Mindenki más a jogviszonyon kívül álló harmadik személynek minősül, ebből adódóan velük szemben a pedagógust titoktartási kötelezettség terheli.

 

KI KÖTELEZETT TITOKTARTÁSRA?
A köznevelésről szóló törvény 42. §-a alapján
• a pedagógust,
• a nevelő és oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottat, valamint
• azt, aki közreműködik a gyermek, tanuló felügyeletének az ellátásában, hivatásánál fogva harmadik személyekkel szemben titoktartási kötelezettség terheli.

 

MIRE TERJED KI A TITOKTARTÁSI KÖTELEZETTSÉG?

Ez kiderül a januári Óvodai Jogfutárból.

 

 

Még nem rendelte meg? Itt a lehetőség! Így egész évben értesülhet az aktuális, intézményeket érintő jogszabályváltozásokról. Kattintson a képre!

Óvodai Jogfutár - Online verzió